Ortopedska bolnica dočekala preuređenje

Izvor: Politika, 07.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ortopedska bolnica dočekala preuređenje

Vitalni deo instituta „Banjica” biće rekonstruisan do kraja godine. – Pacijenti žele da ih operišu „asovi”. – Direktor: Ne igrajte se, ne uništavajte karijeru

Posle više od 50 godina deo Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica” dobiće potpuno novo ruho. U toku je uređenje određenih soba, ambulanti, hitnog prijema, hodnika gde se nalaze šalteri... Zbog dobrobiti i pacijenata i zaposlenih očekuje se da u septembru bude otvoren rekonstruisani deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << operacionog bloka i intenzivne nege, koji će imati 17 kreveta, s tim što će u odvojenoj sobi sada ležati pacijenti sa teškim infekcijama. Operacione sale će se nalaziti na dva nivoa, a pacijenti će biti transportovani posebnim liftom do šok-sobe, kako bi sterilnost operacionog bloka bila maksimalno očuvana, ali i da ne bi dolazilo do infekcija.

U toku su radovi na postavljanju protivpožarne zaštite, koja ovde nije postojala, a za šta je novac odvojilo Ministarstvo zdravlja.

Kotlarnica, kaže prof. dr Slobodan Slavković, direktor bolnice, predstavlja rak ranu ove kuće, jer se decenijama unazad koriste kotlovi koje više nema ko da servisira. Zbog toga će od Ministarstva zdravlja dobiti sredstva kojim će napraviti sistem prelaska na korišćenje gasa i izbacivanja mazuta, što je odlično i zbog ekologije.

– Ova zgrada je stara, instalacije i vodovodne cevi takođe. U toku je tender za rešavanje problema sa krovom, koji često prokišnjava. Drvena stolarija je dotrajala, zimi je hladno, a leti vruće, pa je zato važno što smo od Fonda za energetsku efikasnost dobili deo sredstava za njeno menjanje. Mnoge stvari nabavljamo od sopstvenih sredstava. Imamo fond koji se „puni” od dopunskog rada i prihoda donatora. Pre tri godine sam sa našim velikim dobavljačima, a na osnovu prometa, postigao dogovor da doniraju određena sredstva bolnici i taj novac se koristi strogo namenski – kaže Slavković, dodajući da će uređenje vitalnog dela zgrade biti završeno ove godine.

Osim ulaganja u bolje uslove lečenja pacijenata, obnovljen je i parking ispred bolnice gde sada može da se parkira 300 automobila. Prošle godine je pregledano više od 96.000 pacijenata, u bolnici je ležalo oko 10.000 bolesnika, a lekari su uradili oko 10.000 operacija. Dr Slavković napominje da se u ovoj kući radi hirurgija na evropskom nivou i da su njihove sale za intervencije pune i u prepodnevnim i u popodnevnim satima. Skener kupljen pre 16 godina više ne radi, jer je na njemu obavljeno pet puta više snimanja nego što je fabrički to bilo predviđeno, pa se za narednu godinu planira zanavljanje uređaja.

– Nemamo tehniku koja može da nas prati. Nijedan pacijent, ipak, nema potrebe da ide u inostranstvo zarad operacije, jer mi ovde sve radimo isto kao i oni tamo. Svake godine edukujemo hirurge o trošku dobavljača, ali im ne dozvoljavamo da idu na turističke kongrese. Važno je da nešto nauče i primene te metode. Da toga nema – ostali bismo „u mraku” kad je reč o novinama u lečenju – smatra Slavković.

Liste čekanja na operaciju kuka i kolena – tema je koja najviše boli pacijente u ovoj ustanovi, jer se na listi nalazi oko 5.000 bolesnika. Direktor Instituta „Banjica” kaže da oni dnevno operišu od 10 do 12 takvih pacijenata, ali da isto toliko bude stavljeno na listu. Problem leži u tome, dodaje on, što se neki upišu na liste u nekoliko ustanova, pa zato nemaju pravi uvid koliko stvarno njih čeka. Lek je u stvaranju centralizovane liste čekanja.

– Ponekad se pacijenti ponašaju kao da su „pijani milioneri”, odnosno očekuju da im odmah sve bude urađeno, a to nije moguće ni u mnogo bogatijim zemljama. Problem je što svi pacijenti neće da ih operiše prvi slobodan hirurg, već insistiraju da to urade „asovi”. Kod njih je najveća gužva, jer recimo jedan ima više bolesnika nego 10 drugih – dodao je dr Slavković.

Prošle nedelje u ovoj kući je uhapšen lekar Z. G. zbog traženja mita od 500 evra. Kada je reč o korupciji i hapšenjima lekara, direktor instituta naglašava da ne može da bude policajac i da ne može da zna ko se sa kim šta i kada dogovarao, iako kruže razne priče. Naglašava da se retko događa da mu se pacijenti obrate i kažu da im je neko tražio novac za operaciju, jer se plaše revanšizma.

– Stalno opominjem na kolegijumima da se ne igraju sa tim i unište karijeru, ali novac je droga i utiče na to da se neki izvitopere – zaključio je direktor instituta „Banjica”.

D. Davidov-Kesar

-----------------------------------------------------------

Banka kostiju

U institutu „Banjica” rade se transplantacije kostiju kod onih koji imaju tumore i kojima je ovo jedina nada. Problem je što se kosti uvoze iz Italije, iako „Banjica” ima sve uslove za otvaranje banke kostiju koja bi upravo ovde bila smeštena.

– Još 1998. godine imali smo specijalan frižider za kosti, ali nikad nije upotrebljen, a sada ga je „pojelo” vreme. Za godinu dana uradili smo oko 12 transplantacija sa kostima koje su stigle iz Bolonje. Sve intervencije urađene su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a država za kosti po jednoj intervenciji odvaja 1.500 do 3.000 evra. Kada bi se pacijent slao u inostranstvo, to bi koštalo od 30.000 do 40.000 evra. Nadamo se da će nam dati saglasnost da ideju staru 30 godina sprovedemo u delo. Razgovaraću sa novom ministarkom zdravlja o tome – kaže dr Slavković.

-----------------------------------------------------------

51 godina postojanja

520 kreveta

30 operacija dnevno

96.000 godišnje se pregleda

objavljeno: 08.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.