Izvor: Blic, 20.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine finansiraju kulturne manifestacije

Preko 50 kulturnih manifestacija koje je do sada finansirala Skupština grada, od ove godine će se finansirati iz budžeta nadležnih opština. Udruženje kompozitora Srbije, osnivač "Međunarodne tribine kompozitora” smatra da je odluka Sekretarijata za kulturu diskriminatorska i da snižava kapacitet, značaj i ugled manifestacija.

U gradskoj nadležnosti ostaće 11 manifestacija čiji je osnivač Grad Beograd i oko 40 kulturnih manifestacija čiji su osnivači nevladine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizacije ili privatna udruženja ali koje su dobile na značaju. Prema odluci Sekretarijata za kulturu, više od 50 događaja, kao što su Beogradski tango festval, Festival drame i pantomime ili Festival harfe, od ove godine nisu u budžetu Grada.

- Doveden je u pitanje opstanak i značaj Međunarodne tribine kompozitora. Nije nam jasno koji su bili kriterijumi odabira i zašto je odluka doneta bez konsultacija sa strukom i bez uvažavanja činjenica. Takođe, ugled Festivala srozan je sa nacionalnog na opštinski nivo - kažu u Udruženju kompozitora Srbije koje je osnivač "Tribine kompozitora”. Ivana Avžner, gradski sekretar za kulturu objašnjava da se suštinski ništa ne menja jer će se i ubuduće manifestacije održavati na istim mestima, a imaće i isti bužet koji je Grad preneo na opštine.

- Ova odluka je posledica novog Statuta kojim se opštinama daju šira ovlaštenja. Učinili smo sve da taj prelazak bude dobro organizovan i bezbolan. Dakle, radi se samo o tehničkim pitanjima - kaže Ivana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.