Opsada Zoološkog  vrta

Izvor: Politika, 19.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opsada Zoološkog vrta

Više od 15.000 sugrađana provelo lep vaskršnji dan u društvu retkih životinjskih vrsta. – Najava besplatnog ulaza za sve posetioce izazvala pravu pometnju u kalemegdanskoj oazi

Beogradske ulice za vaskršnji dan delovale su pusto. Da nisu svi ostali kod kuće za mrsnom trpezom moglo se primetiti tek podno kalemegdanskog parka, gde su se sugrađani okupili u velikom borju. Poslednjeg dana manifestacije „Dani Beograda”, ulaz u Zoološki vrt bio je povlašćen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što su mnogi iskoristili. Red pred ulazom u Vrt dobre nade juče oko podneva protegao se sve do Ulice Tadeuša Košćuška. U koloni dugačkoj pedeset metara tiskalo se na hiljade Beograđana, željnih da vide retke životinje koje potiču iz dalekih krajeva. Da li zbog toplog vaskršnjeg dana ili zbog, kako se ispostavilo pogrešno protumačene najave organizatora „Dana Beograda” da je ulaz za sve posetioce besplatan, tek, do ranih poslepodnevnih časova kroz Zoološki vrt prošlo je više od 15.000 sugrađana, a bilo je i onih koji su došli u posetu prestonici. Dolazili su i strani gosti. U upravi Zoološkog vrta kažu da su besplatan ulaz odobrili deci do 15 godina u pratnji jedne odrasle osobe, dok su ostali posetioci bili dužni da plate kartu. Međutim, zbog prevelike gužve i nemogućnosti da se „objasne” sa pogrešno obaveštenim sugrađanima, nadležni u Zoo vrtu odustali su od namere da naplaćuju ulaz, pa je prodato nešto manje od 600 karata. Osim pred ulazom u vrt, u redu se čekalo pred okolnim kioscima sa kokicama, redovi su bili i kod ljuljaški na obližnjem igralištu, a gužva je bila i u kalemegdanskom luna-parku.

Posetiocima Vrta dobre nade, po pravilu su najzanimljivije bile afričke i azijske divlje životinje. Na ogradi ispred kaveza sa belim lavovima, bengalskim tigrovima i slonovima „načičkalo” se bezbroj mališana sa upitnim izrazima lica.

– Šta je ovo? – vikala je desetogodišnja devojčica upirući prstom na antilopu derbiho koja je mirno žvakala svoje seno. Otac joj je objašnjavao da je to „neka gazela” upozoravajući je da se ne naginje previše preko zidića tora.

Pred kavezom sa majmunima bila je prava predstava. Šimpanzu koji se ljuljao na kanapima publika je pozdravljala aplauzom, a on ih je imitirao i otpozdravljao takođe tapšanjem ruku. Zbog toga su mu posetioci ponovo aplaudirali i tako u krug.

Ipak, nije sve prošlo bez rizika. Kako saznajemo iz uprave Vrta dobre nade, jedan posetilac pokušao je da se popne na krov kaveza sa vukovima. Srećom nije bilo povređenih, ali su životinje, iako navikle na ljude, posle toga delovale pomalo uznemireno i ubrzale su hod po kavezu. Nisu svi poštovali ni upozorenje da se životinje ne hrane, pa su grisine i smoki, najčešće iz ruku mališana, bili proturani kroz rešetke iza kojih su se nalazili medvedi, risovi i vidre..

Vuk Bojović, direktor Zoološkog vrta, rekao je da niko nije imao pravo da objavi da je ulaz u vrt besplatan za sve. Zbog toga je, kako ističe, bilo izuzetno teško organizovati aktivnosti i pobrinuti se da ne dođe do problema.

– Kada Vrt dobre nade bude funkcionisao u sistemu gradskih ustanova, onda čelnici grada mogu da odluče da „časte” građane i omoguće im besplatan ulaz. Mi živimo od posete u toku praznika i od tog novca hranimo 2.000 životinja. Ove troškove nećemo pokriti – istakao je Bojović.

M. Luković

------------------------------------------

Bebe lavova

Direktor Zoološkog vrta omogućio je novinarima „Politike” i da uđu u kavez sa lavovima i naprave ekskluzivne snimke mladunaca ove afričke životinje koji su se izlegli pre nekoliko meseci. Iako tek „bebe”, ovi lavići riču poput odraslih, toliko glasno da su na trenutak preplašili jednu gošću. Njihovi roditelji ostali su iza druge ograde, ali im nije bilo svejedno dok su ih posetioci u kavezu mazili.

[objavljeno: 20/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.