Oproštaj od uspomena

Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od uspomena

Osamdesetogodišnja Beograđanka juče se zauvek oprostila od kompleta šminke i „Remingtonove" mašinice za brijanje, koje su ona i njen suprug, jedno drugom, poklonili posle međusobne prevare, pre više od četiri decenije. To je kao zalog ostavila putujućem „Muzeju prekinutih veza", u kome će, nakon Beograđana, ostavštine iz ljubavnih veza narednih meseci ostavljati i hiljade drugih Evropljana.

Muzej prekinutih veza do sada je privukao veliku pažnju u Berlinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sarajevu, Ljubljani, Puli..., ali je najveća poseta, ipak, bila u Beogradu. U svakom trenutku u „Magacinu", u kome se izložba održavala od 6. marta, bilo je tridesetak ljudi. Takođe, autorima izložbe, zagrebačkim umetnicima Olinki Vištici i Draženu Grubišiću u srpskoj prestonici ostavljen je i najveći broj eksponata, od kojih će većina ubuduće postati deo stalne postavke Muzeja.

Vajane grudi

- Do sada je najviše „ljubavnih uspomena" ostavljeno u Berlinu, oko 30. Mi već sad imamo toliko, a verujemo da ćemo danas oboriti rekord - rekla nam je Milica Popović, organizatorka izložbe i dodala da je „Muzej prekinutih veza" dobio mnogo originalnih poklona.

Među eksponatima bilo je uobičajenih ljubavnih poklona - zeka, meda, ali i četkica za zube, raznih krema, a jedna Beograđanka ostavila je čak i sliku svoje prve ljubavi.

„Oduvek je želeo da bude poznat. Sada će njegova slika obići ceo svet", napisala je u „obrazloženju" razočarana devojka.

Ipak, najviše pažnje i čuđenja posetioca privukle su izvajane veštačke grudi, koje je jedna Beograđanka dobila od, sad već, bivšeg supruga. „One" su se „pojavile" u vreme njihove najveće bračne krize, ali im, ipak, nisu pomogle da spasu trogodišnju zajednicu. U „Muzeju prekinutih veza" ova Beograđanka ostavila je i polovinu srca, koja je zapravo predstavljala privezak za ključeve njihovog stana.

„Na jednoj polovini pisalo je „čuvaj me u džepu", a na drugoj „i ja ću tebe", napisala je ona ispod svog eksponata.

Beograđani su kod drugih poznati i po tome da vole da popiju, pa je alkohol morao naći svoje mesto i na ovom mestu. Jedna ostavljena devojka tako je, kao zalog Muzeju, dala praznu flašicu „Gorkog lista", iz koje je pio njen dragi tokom poslednjih zajedničkih susreta.

„Šta reći, osim da je stalno cugao", napisala je ona ispod „svoje" donacije.

Slika sa ultrazvuka

U vitrinama „Muzeja prekinutih veza" našala se i slika embriona sa ultrazvuka. Ovaj par iz Beograda više nije u bračnoj zajednici.

„Više nismo muž i žena, ali smo roditelji", napisala je majka sada već deteta sa „slike".

Od svojih bivših ljubavi u „Magacinu" uglavnom su se opraštale žene. Muškarci su bili tek radoznali gosti koji su, stidljivo, najčešće dolazili sa svojim devojkama.

- Mog dečka je sramota da pokaže preda mnom da je nekad nešto osećao prema svojoj bivšoj. Zaista nemam problem sa tim. Ja sam na ovom mestu ostavila pisma, koja sam dobila od moje prve ljubavi - rekla nam je Suzana.

Danas je i poslednji dan „Muzeja prekinutih veza" u Beogradu, koji je inače i najposećnija izložba u „Magacinu" ikad. Autorima su stigli pozivi za gostovanje u San Francisku, Tokiju, Rimu i Stokholmu, gde će najverovatnije i biti sledeća stanica „Muzeja".

- Svoj dolazak u „Magacin" poslednjeg dana izložbe već su najavili studenti antropologije, tako da nas tek očekuje najveća gužva. Ovakvim interesovanjem su posebno oduševljeni autori Olinka i Dražen, što zbog posete, što zbog originalnih donacija - kaže Milica.

Povedite moju devojku

Osim razgledanja izložbe i ostavljanja eksponata, Beograđani su mogli da se upišu i u Knjigu utisaka „Muzeja prekinutih veza" i da se tako pridruže hiljadama onih koji su „poslednju poruku" ostavili svom bivšom ili bivšoj upravo u njoj. Evo i najzanimljivijih:

- Povedite moju devojku sa vama.

- Možda bih i imala prilog za ovaj muzej, da sam ikada išta dobila od svog dečka.

- Upravo smo dobili kompliment da smo jedini muškarci u Muzeju. E da nas je malo više, ne bi ni bilo ove izložbe.

- Na izložbu sam došla sa novim dečkom i mišlju šta bi donirala od svoje stare ljubavi. Ničeg se nisam setia. Pa, valjda to govori samo po sebi, zar ne?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.