Oporavak prestoničkih kombinata

Izvor: Politika, 18.Avg.2010, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak prestoničkih kombinata

Na pomolu konsolidacija PIK „Zemun” i restrukturisanje „Voćarskih plantaža”, posle čega se očekuje podržavljenje i prelazak ova dva kombinata pod okrilje grada

Preuzimanjem uprave nad Poljoprivrednom korporacijom „Beograd”, gradska vlast je krajem maja učinila prvi korak plana da objedini sve kombinate na području prestonice. Namera grada da 40.000 hektara – „zemljište veličine Luksemburga” – ne ode u ruke privatnika koji bi mogao posle da ucenjuje prestonicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biće ostvarena kada budu „pograđeni” obrenovački „Dragan Marković”, Poljoprivredno-industrijski kombinat „Zemun” i „Voćarske plantaže” iz Boleča. O prva dva može se govoriti zajedno, jer je „Dragan Marković” prema nalogu nadležnih zadužen za konsolidaciju zemunskog kombinata kome, sudeći po poslednjim vestima, dolaze bolja vremena. Bolečke voćnjake očekuje restrukturisanje. Ono će uslediti kada se u saradnji sa Agencijom za privatizaciju odredi pobednik javnog konkursa za pružanje konsultantskih usluga, koji će imati zadatak da napravi plan.

Zaposlenima u PIK „Zemun”, koji su donedavno bili u hroničnom štrajku, povezan je radni staž i uplaćeno zdravstveno osiguranje. Isplaćene su i otpremnine i sprovedeni socijalni programi, a sa rukovodstvom kombinata dogovoren je način regulisanja zaostalih plata. Bogdan Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata radnika, kaže da je obustava rada završena i da je proizvodnja u toku.

– Socijalnim programom zbrinuto je 45 zaposlenih kojima je ostalo najviše pet godina do penzije. Goruće pitanje ticalo se 15 ličnih dohodaka koje preduzeće duguje, i još šest i po plata za koje postoje pravosnažne sudske presude da treba da budu isplaćene. Taj problem rešen je tako što je „Dragan Marković” nama dao kredit od 50 miliona dinara stavljajući zauzvrat deo imovine PIK „Zemun” pod hipoteku. Ovaj iznos biće dovoljan da se isplati gotovo dve trećine duga radnicima, a najveći deo smo već dobili – navodi Jovanović.

Preostala trećina biće namirena po isteku dvogodišnjeg grejs perioda, u 36 jednakih mesečnih rata.

– Sporazum sa rukovodiocima podrazumeva i da ćemo do januara 2011. primati minimalac, a posle toga očekujemo da budu isplaćivani dohoci u propisanoj visini, za koje će sredstva biti obezbeđena od prihoda kombinata – dodaje Jovanović.

Revoltirani zbog neisplaćenih zarada, mnogi radnici prisvojili su svojevremeno kao kompenzaciju po pola hektara zemljišta PIK „Zemun”. Agencija za privatizaciju proglasila je njihovu odluku ništavnom i nije im dozvolila da uknjiže parcele, ali su ih „prisvajači” uredno obrađivali kao da su njihove. Postignutim sporazumom i taj problem je rešen: radnici su se obavezali da će da vrate neovlašćeno zauzete njive.

Kada su Miroslav Čučković, član Gradskog veća, i Nebojša Ćirić, državni sekretar Ministarstva ekonomije, krajem aprila obišli PIK „Zemun”, najavili su da bi podržavljenje ovog kombinata i njegov prelazak pod okrilje grada mogao da traje najmanje šest meseci.

Toliko vremena biće potrebno i za pripremu plana restrukturisanja „Voćarskih plantaža”, kaže Žarko Radenović, direktor ovog preduzeća, ali ujedno upozorava da, zbog prirode delatnosti, ovaj proces u voćarskim kombinatima traje dugo.

Početkom aprila, Agencija za privatizaciju donela je odluku o restrukturisanju „Voćarskih plantaža”, mesec dana kasnije raspisan je javni poziv za konsultanta, a prema nepotvrđenim informacijama, uskoro će biti poznat pobednik. Posle toga biće napravljen program restrukturisanja, a onda sledi određivanje prioriteta.

D. Bukvić

objavljeno: 19/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.