Izvor: Politika, 18.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost sa nebesa

Starica je glasno jauknula, poklekla na tren, uhvatila se za glavu i uspravila: o njenu glavu raspršila se manja ledenica sa nečijeg balkona juče oko 11 časova na uglu ulica Francuske i Braće Jugovića. Pogledala je nagore, otresla vodu sa sebe i laganim korakom nastavila uz gunđanje, sebi u bradu. Naravno da ovde nije reč o ostacima nedavno sudarenih satelita u kosmosu koji padaju gde stignu, kako smo videli na malim ekranima, u Teksasu, već o ledenicama kojih, čini se, u gradu ima bezbroj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Januarska vratolomija po poledici, u kojoj je gotovo hiljadu sugrađana završilo po raznim klinikama odnoseći kućama solidne količine gipsa na sebi, očigledno nije bila dovoljno upečatljiva opomena Beograđanima da se na javnim površinama ponašaju brižnije i prema sebi i prema drugima. Bilo da je reč o automobilskom saobraćaju gde zbog snežnih nanosa ili klizavice svakih dvadesetak minuta dođe do nekog sudara, češće čvrkanja i povređivanja, bilo da je posredi nemar koji se ogleda u neispunjavanju elementarnih građanskih obaveza u vremenskim nepogodama, kao što je čišćenje snega sa trotoara i krovova, posipanje soli ispred svog ulaza, uklanjanje ledenica sa balkona" To se odnosi i na pojedince, ali i ustanove sa čijih krovova vise i po metar duge opasne ledenice.

Kako osim inspekcijske kontrole umoliti ili primorati sugrađane da obave svoju dužnost. Rešenja naizgled decenijama nema, jer kazne koje nadležni izriču gotovo su simbolične. Ako ih uopšte nekome i uruče. Možda će malo reda, bogme i sigurnosti ljudima, obezbediti komunalna policija čije je osnivanje, po ugledu na mnoge razvijene evropske gradove, nedavno najavio gradonačelnik Beograda. Treba verovati da će i te obaveze građana ući u njihovu nadležnost i da će u dogledno vreme moći mirno da se šeta gradom uprkos kiši, snegu i ledu pod nogama. Ali i iznad glava.

D. Vlahović

[objavljeno: 18/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.