Oni znaju kako da ostvare cilj

Izvor: Blic, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni znaju kako da ostvare cilj

Jaka želja, podrška porodice i prijatelja i dobra organizacija ključ su svakog uspeha, tvrde najbolji maturanti Desete beogradske gimnazije. Ponosni su što zbog učenja nisu zapostavili drugove i što ih niko ne smatra čudacima. Time je, kažu, razbijena dugogodišnja predrasuda da su najpopularniji „loši momci" i „opuštene devojke". Najbolji beogradski maturanti sebe, za nekoliko godina, vide kao uspešne mlade ljude koji svojim znanjem doprinose razvoju grada.

SRĐAN >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DEDIĆ (IV 1)

Od početka školovanja u njegovu knjižicu upisivane su samo petice. Za deset godina sebe vidi u belom mantilu, u Beogradu.

- Biću lekar. Ne želim da odem iz Beograda, osim, možda, na usavršavanje. Voleo bih da svoje znanje stečeno na Medicinskom fakultetu primenim u lečenju naših ljudi. Trenutno sam preokupiran pripremama za prijemni ispit, ali ne osećam pritisak. Verujem u sebe i očekujem da sve protekne bez problema - kaže Srđan Dedić.

MILICA PAVLOVIĆ (IV 5)

Mada je vukovac, Milicu počinje da „hvata trema" jer još nije sigurna šta želi da upiše. Mesecima se već dvoumi da li da upiše Ekonomski ili Prirodno matematički fakultet. Srce kaže matematika, a razum ekonomija.

- Bilo je svega i druženja i učenja. Ponekad sam morala da se odreknem izlazaka, ali smatram da sam uspela da uskladim školske obaveze i vannastavne aktivnosti. Da mogu, volela bih da promenim odnos profesora prema nama - rekla nam je Milica.

OGNJEN GOGIĆ (IV 1)

Budućem antropologu najteže je pala treća godina. Zbog „kombinacije" obimnog gradiva i dugog odsustva sa nastave zbog operacije ispisao se iz muzičke škole koju je pohađao vanredno. Uprkos svemu, Ognjen je vukovac. Smatra da će se trud i odricanje isplatiti.

- Pored društvenih nauka, interesuje me mnogo toga. Volim muziku, a išao sam i na takmičenja iz biologije. Privlači me istraživački rad, jer mi pruža priliku da se iskažem na najbolji mogući način - ističe Gogić.

BOJANA ŠUMARAC (IV 1)

Bojana se ponosi činjenicom da nije dozvolila da joj se život svede samo na učenje i što je uspela da proba sve što je želela. Bilo je trenutaka, kaže, kada je morala da se odriče sna da bi sve uskladila, ali se ne žali.

- Upisaću ekonomiju jer nisam sigurna šta tačno želim. U principu, sve me zanima i mislim da bih mogla da uradim sve što poželim, sa više ili manje truda. Ekonomski stručnjaci su traženi i cenjeni i imaju odlične šanse da nađu dobar posao - priča ambiciozna Bojana.

BOGDAN JOVANOVIĆ (IV 6)

Njegov moto je „Sve se može kad se hoće". Bogdanu je najteže bilo u prvoj godini, dok se nije navikao na nove obaveze, a onda je nastavio po starom - ređao petice, trenirao atletiku i aikido, izlazio sa društvom, provodio vreme sa devojkom...

- Očekujem da prijemni na Biološkom fakultetu položim bez problema i da studije završim u roku. Oduvek su me interesovale biologija i hemija, a sebe vidim u nekoj laboratoriji. Postaću vrhunski naučnik - ističe Bogdan.

MINA STANKOVIĆ (IV 5)

Mini je zbog društva žao što završava školu, a pribojava se i polaska na fakultet jer ne zna šta je čeka. Ne može da veruje da je sve tako brzo prošlo i da je već odrasla. Želi da postane vrhunski estetski hirurg.

- Navikla sam da disciplinovano učim, ali mi je najviše muke zadala četvrta godina. Sve vreme sam bila pod pritiskom zbog mature i prijemnog ispita za Medicinski fakultet, iako sam od početka školovanja redovno učila. Svakodnevno učenje je lakše od „bubanja" desetina strana - kaže Mina.

MILICA SELAKOVIĆ (IV 1)

Od početka školovanja je bila među najboljima, pa je ambicije zadržala i u gimnaziji. Osim za učenje, uvek je nalazila vreme za folklor, časove engleskog i francuskog jezika, ali i za druženje. Trenutno se sprema za upis na Ekonomski fakultet.

- Ne volim monotoniju, pa stalno sebi zadajem gomilu obaveza. Smatram da se bolje snalazim u haosu, jer tada nemam vremena za razmišljanje o pritsku i rezultatu. Mislim da se najbolji rezultati postižu na taj način - kaže Milica.

ANDRIJA PAVLOVIĆ (IV 7)

Vreme koje provede svirajući bas gitaru sprečava ga da „poludi" od gomile informacija kojima je često bio „bombardovan" tokom školovanja.

- Želim da upišem medicinu. Biću lekar jer želim da radim sa ljudima i da im pomažem. Ne vidim sebe u nekoj kancelariji, ma kako bila luksuzno opremljena, zagnjurenog u gomilu papira - kaže Andrija.

JELENA CVETIĆ (IV 1)

Jelena je od najranijeg detinjstva volela brojke. Kasnije je, a naročito od polaska u gimnaziju, počela da smišlja razne načine da zaradi novac.

- Najbitnije mi je što su roditelji uvek imali poverenje u mene. Nikada mi niko nije postavljao zahteve, niko nije proveravao da li, kada i koliko učim. To mi je omogućilo da sama određujem tempo rada. Tokom školovanja sam „upoznala sebe" i shvatila kada treba da „zapnem". Nije mi bilo teško, jer sam znala šta želim i polako sam išla ka cilju - priča budući ekonomista.

MIRJANA KRSTAJIĆ (IV 3)

Poslednjih godinu dana školovanja Mirjana će pamtiti po mnogim važnim odlukama koje je morala da donese, među kojima je najteža bila izbor fakulteta. Nada se da će bankarstvo završiti u roku i postati prava poslovna žena.

- Teško mi je kad pomislim da je došao kraj. Sve je tako brzo prošlo. Nije uvek sve bilo lako, jer mi se često činilo da nemam dovoljno snage, da ne mogu uvek da budem među najboljima, ali i to je prošlo. Sve je daleko lakše uz podršku porodice i prijatelja - kaže Mirjana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.