Ona daje savete za zdraviji život

Izvor: Blic, 03.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ona daje savete za zdraviji život

Prim. dr Nada Macura, kardiolog i portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dobitnica je prestižne nagrade „Naj Beograđanin" koju je televizija „Studio B" dodelila po peti put. Najveća i najbolja preporuka da baš ona dobije ovo priznanje jeste činjenica da već tri decenije savetuje građane i rešava njihove zdravstvene probleme.

U intervjuu za „Blic" dr Macura se priseća profesionalnih početaka.

- Na početku karijere, odmah nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lekarskog staža, radila sam u Hitnoj pomoći u Kragujevcu. Već tada sam postala poznata po dobrom odnosu sa pacijentima, pa je u lokalnim novinama objavljen intervju sa mnom pod naslovom „Lepa reč kao lek". Nakon Kragujevca radila sam u Bačkoj Palanci, a zatim i u Beogradu gde sam do danas.



Vi ste omiljeni sagovornik mnogih novinara. Otkud vaša povezanost sa medijima i novinarstvom?


- Već 1994. godine postala sam glavni i odgovorni urednik časopisa „Halo 94" koji izdaje Hitna pomoć, a od 1995. godine vodila sam emisiju „Na odškrinuta vrata" na radio „Novostima". Tih godina kod mene su gostovali najveći stručnjaci iz svih oblasti medicine. Još tada je počelo svakodnevno uključivanje u program radija i moji saveti za građani kako da se ponašaju u skladu s vremenskim prilikama i leče.



Koliko vam znači ova nagrada?


- Mnogo mi je drago da je moja posvećenost Beogradu i Beograđanima prepoznata i da se ceni komunikacija koju sam ostvarila sa pacijentima. U medicini sam već 30 godina i srećna sam što je iza mene mnogo spašenih života, reanimacija, izbegnutih kliničkih smrti... Istovremeno, ovo je priznanje mojoj ustanovi u kojoj radim i mojim kolegama. Skrenuta je pažnja na naš izuzetno težak i odgovoran posao.



Gde crpite energiju?


- Mislim da je glavni izvor moje energije i životne radosti u mojoj naravi i prirodi. I u svom poslu i komunikaciji sa pacijentima uvek sam pronalazila mnogo energije. Ljudi se rađaju sa optimizmom, a ja sam upravo takva. I od stresa se branim energijom i optimizmom.



Imate li neki savet za Beograđane?

- Lepotu uvek tražim u malim stvarima, što savetujem i pacijentima. Ne tražite previše i ne zavidite. Možda je moj uspeh u tome što nikada nisam nikome zavidela i što lako praštam.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.