Olimpijada predškolaca u Obrenovcu

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijada predškolaca u Obrenovcu

Od 27. do 29. maja u Obrenovcu će se održati gradsko finale prvih Dečijih sportskih igara. Predškolci će pokazati svoje umeće u malom fudbalu, košarci i štafetnim igrama.

Dečija Olimpijada zaživela je u Obrenovcu 2001. godine. Proslavljajući svoj jubilej – 10 godina Igara, obrenovčani će od 27. do 29. maja biti domaćini finalnog takmičenja prvih Dečijih sportskih igara grada Beograda. Profesor Dragana Cvetanović, stručni saradnik za sport u obrenovačkoj predškolskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ustanovi „Perka Vićentijević“ , ponosno ističe da u ovom gradu svi željno priželjkuju maj i Igre, vaspitači, roditelji, a pre svega deca.

„Deca jako lepo reaguju na ovu manifestaciju. Jedva čekaju da dodju u predškolski uzrast i takmiče se. Prošle godine došli smo na ideju da bismo u ove naše igre mogli da uključimo sve predškolske ustanove iz Beograda. Ove godine, kada proslavljamo naš jubilej, deset godina održavanja Dečije olimpijade, preuzeli smo na sebe organizaciju Beogradskih Dečijih sportskih igara.“

Na nivou grada Beograda postoji 16 predškolskih ustanova, koje su bile podeljene u 4 takmičarske grupe. Domaćini polufinala bili su Mladenovac, Lazarevac, Zemun i Zvezdara. U finalnom takmičenju pojaviće se predškolci iz devet opština.

„Prvog dana održaće se takmičenje u maloj košarci. Drugog dana na programu je takmičenje u malom fudbalu. Trećeg, poslednjeg dana, klinci će se takmičiti u štafetnim igrama. U pitanju su igrice koje deca svakodnevno rade u vrtiću i vrlo lako i brzo ih savladaju. Naravno, pravila, visina koša, veličina lopte i terena prilagodjeni su njihovom uzrastu. Osnovni razlog održavanja jedne ovakve manifestacije je da decu okrenemo fizičkim aktivnostima, odvojimo ih od televizije i računara i skrenemo pažnju na zdraviji način života.“

Mali košarkaši dolaze iz opština Savski Venac, Zemun, Sopot i Obrenovac. Finalisti u malom fudbalu su predstavnici predškolskih ustanova opština Čukarica, Novi Beograd, Sopot, Savski Venac i Obrenovac. Kada su u pitanju štafetne igre, u Sportskoj hali u Obrenovcu posetioci će moći da vide finaliste koji dolaze iz opština Zvezdara, Palilula, Mladenovac i Obrenovac.

Dragana Cvetanović kaže da posebnu draž Dečijoj Olimpijadi daju vaspitačice, koje su u ulozi trenera, kao i roditelji, koji postaju vatreni navijači.

„Možemo se pohvaliti da su roditelji fenomenalni navijači. Svake godine, sportska hala je prepuna, navija se svim mogućim rekvizitima, atmosfera je kao na Derbiju. Ipak, fer plej je jako bitan i mislim da smo decu naučili da je odlično ako pobedimo, medjutim i da je poraz deo igre i da i u takvoj situaciji treba dostojanstveno da se ponašaju.“

Svečano zatvaranje i proglašenje pobednika prvih Dečijih sportskih igara je u subotu, 29. maja.

Daliborka Delibašić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.