Okupiran Zeleni venac

Izvor: Politika, 12.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Okupiran" Zeleni venac

U tunelu klasična muzika, ali dovitljivi trgovci raširili su se na trotoarima kod "Mekdonaldsa" i na autobuskim stanicama

Sugrađane, koji prolaze podzemnim tunelom na Zelenom vencu umesto povika preprodavaca: „Kišobrani, donji veš, majice!” dočekuju zvuci klasične muzike. Da promiču bez tiskanja u redovima pored kartonskih tezgi sa gomilom „krpica” omogućila im je, uz finansijsku pomoć grada, opština Savski venac, jer je posle više odlaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nedavno postavila video-nadzor i zvučnike u ovaj prolaz. Sa tržišnom inspekcijom i policijom opštinski inspektori u dve smene dežuraju da se preprodavci ne vrate u tunel, ali dovitljivi trgovci raširili su se na trotoarima kod „Mekdonaldsa” i na staničnom stajalištu kod „Beobanke”, dok se u večernjim satima, uprkos kamerama, vraćaju u prolaz.

Miloš Kovačević, član opštinskog veća Savskog venca, ističe da je obezbeđenje pešačkog tunela i uvođenje komunalnog reda u njega najbitnije, a kada do toga dođe nameravaju da na ovoj prometnoj putanji naprave i galeriju.

– Muzika i izložbeni prostor su samo šlag na torti, koji nastaje kao rezultat mukotrpnog posla oko uklanjanja uličnih trgovaca. Pokušavamo ono što nije urađeno 30 godina – da iskorenimo preprodaju na „Zelenjaku”. Ulični prodavci su žilavi, ne daju se, a i ne čudi kada se na ovoj lokaciji obrće velika suma novca. Prema nekim procenama, pojedini mesečno zarade oko 2.000 evra. Proterivanje sa ovog poznatog uporišta preprodavaca je nezahvalan posao, jer su dosta pretili našim ljudima dok su postavljali zvučnike i kamere – objasnio je Kovačević.

To što je prolaz čist, ali se preprodavci usred dana šire Ulicom Zeleni venac Leposava Petrović, načelnica komunalne inspekcije Savskog venca, objašnjava činjenicom da su trgovci sa ove lokacije veoma pokretni i snalažljivi.

– Nisu kao oni u Bulevaru, koji imaju čvršće i teže tezge, nego kartonske kutije koje začas sklone ili ostave i pobegnu kada naiđemo. Kada se pojavimo na Zelenjaku, oni se povuku u Kameničku, mi dođemo tamo, oni pređu na teritoriju opštine Stari grad, uđemo da kontrolišemo prolaz, prodavci rašire robu na ulici i tako ukrug po ceo dan – kaže Petrovićeva.

Kovačević, međutim kaže da će biti lakše da doskoče uličnim trgovcima čim snimke iz prolaza povežu sa policijskom stanicom i tržišnom inspekcijom. Kamere, kaže, mogu da zumiraju lica osoba koje se kreću pešačkim tunelom, pa će na osnovu toga znati ko je u njemu širio „krpice” i kad inspekcija nije tu.

– Sada se pripremamo za čišćenje polaza i procenjujemo koliko će to da staje. Tunel ima 500 metara kvadratnih, a čišćenje pojedinih delova košta do 10 evra po kvadratu. Teritorijalno pripada i opštini Stari grad, pa ćemo od njih i gradskih vlasti tražiti pomoć. Problem je što je zid erozivan, tako da će radnici veoma teško skinuti grafite. Ne sme se raditi peskiranje, već će zid čistiti sa malo hemikalija i jakim mlazom vode. To mogu raditi samo nekoliko sati noću, kada na ovoj prometnoj putanji nema prolaznika. Onda ćemo ga premazati zaštitom. Svako brisanje grafita oštećuje zid i veoma je skupo, pa će kamere doprineti i očuvanju prolaza i uštedi novca, jer se nadamo da će oni koji crtaju po tunelu da pobegnu od video-nadzora – objašnjava Kovačević.

Kada prolaz bude ulickan i opskrbljen novim panoima u njemu će biti otvorena i izložba fotografija „Beograd 2084.”, na kojima će sugrađani moći da vide kako je umetnik zamislio da će prestonica izgledati za 75 godina. Dotad sugrađani na Zelenjaku mogu slušati zvuke klasike, koje i sami predlože na opštinskom sajtu: www.savskivenac.org.rs. Prema Kovačevićevim rečima zasad se najviše opredeljuju za dela Čajkovskog, Vagnera, Verdija i Bramsa.

D. Jokić

[objavljeno: 13/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.