Odzvonilo samovolji motociklista

Izvor: Politika, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odzvonilo samovolji motociklista

Pojačaćemo kontrolu saobraćaja na makiškoj strani Ade Ciganlije – rekao je Filip Pejović, načelnik gradske saobraćajne policije

Nevolja šetača, biciklista i vozača rolera na Adi Ciganliji su veliki, brzi motocikli koji često promiču stazama pored jezera, koje im nisu namenjene, dok su pešaci manja opasnost. Uprava JP "Ada Ciganlija" i saobraćajna policija upozoravaju, svako u okviru svojih nadležnosti, učesnike na neophodnost poštovanja saobraćajnih propisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najavljujući efikasniju kontrolu saobraćaja, pa i prekršajne kazne za vozače.

Filip Pejović, načelnik gradske saobraćajne policije, objasnio je da saobraćajna policija na makiškoj strani Ade redovno obavlja svoj posao, ali da na drugoj strani to još, po zakonu, ne može da čini.

– Pojačaćemo kontrolu na makiškoj strani kupališta. "Pauci" će redovno odnositi nepropisno parkirana vozila, a saobraćajci će naplaćivati kazne svima koji budu kršili propise i kretali se stazama kojima je to zabranjeno. Ni pešacima ni motociklistima na biciklističkoj stazi nećemo gledati kroz prste – jasan je Pejović,

ističući da na drugoj strani Ade policija ne može da reguliše saobraćaj i kažnjava prekršioce.

– Nemamo nadležnosti iza naplatne rampe koju je postavila Uprava kupališta. Ukoliko gradski Sekretarijat za saobraćaj postavi znakove kojima će ovu teritoriju obeležiti kao javnu površinu, moći ćemo da preuzmemo odgovornost za saobraćaj i u tom delu – zaključio je Pejović.

Duško Marković, upravnik kupališta "Ada Ciganlija", napomenuo je da je u toku postavljanje signalizacije na stazama omiljenog izletišta Beograđana i da će se dodatno smanjiti broj prolazaka motornih vozila kroz naplatnu rampu kako bi se rasteretila biciklistička staza. Takođe, pored nasipa kojeg radnici obnavljaju biće izgrađen nastavak postojeće biciklističke staze, tako da će biciklisti na ovom delu staze biti bezbedniji. Predviđeno je, naime, da motorna vozila saobraćaju nasipom, a da se biciklisti i roleraši kreću stazom u njegovom podnožju.

– Često se događa da biciklističkom stazom hodaju mnogobrojni članovi porodice držeći se za ruke, usporavajući i ugrožavajući one kojima je staza namenjena. Jeste lepo videti ih nasmejane i na okupu, ali red mora da postoji – smatra Duško Marković.

On objašnjava da oko Savskog jezera postoje odvojene i posebne staze za motorna vozila, pešake i bicikliste.

– Zamolio bih sugrađane da budu pažljiviji prema svim učesnicima u saobraćaju. Biciklistima i rolerašima ostavimo njihove staze, pešacima i motornim vozilima njihove. Ima dovoljno mesta za sve, pa i za parkiranje automobila i motora – napomenuo je Marković.

Dvadesettrogodišnja Sanja Ilić, student antropologije, nedavno se vozila rolerima na Adi, stazom predviđenom za to. Imala je veoma neprijatno iskustvo.

– Vozila sam se i uživala u lepom danu kada je, nekoliko centimetara pored mene, velikom brzinom prohujao momak na "besnom" motociklu. Srce mi se spustilo u pete i dugo nisam mogla da se povratim od šoka. Vozio je, čini mi se, sto kilometara na čas, a najgore je što mislim da je to učinio namerno, da bi se "pravio važan". Razmisliću kada ću ponovo voziti rolere – zabrinuta je Ilićeva.

– Poznate su nam nevolje koje biciklistima i rolerašima stvaraju motociklisti, pogotovo oni koji upravljaju velikim "mašinima". To je, u izvesnom smislu, i pitanje kulture – uveren je Marković.

Iskustva iz centra grada, gde je višegodišnji problem nepropisnog parkiranja efikasno rešen, pokazala su da je najbolji način da se vozači privole saobraćajnoj kulturi beskompromisno kažnjavanje prekršilaca.

B. Pavićević

[objavljeno: 01.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.