Od sutra prohodna Ulica Jurija Gagarina

Izvor: Politika, 30.Nov.2009, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra prohodna Ulica Jurija Gagarina

Uklanjanjem starog železničkog nasipa ušlo se u završnu fazu radova na proširenju Ulice Jurija Gagarina, na raskrsnici sa Bulevarom Milutina Milankovića. Izgrađene su tri nove saobraćajne trake, postavljeni su ivičnjaci, javna rasveta i urađena je kompletna infrastruktura. Vozači će od 1. decembra početi da koriste saobraćajnicu, čim se završi asfaltiranje traka u dužini od 450 metara i postavi svetlosna signalizacija. Na ovaj način biće rešen problem saobraćajnog „uskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grla” koje je postojalo u ovom delu Novog Beograda.

– Posle četrnaest meseci od početka radova, novi železnički most je izgrađen, i početkom novembra predat na korišćenje „Železnicama Srbije”. Sada je omogućena veća propusna moć u pravcu prema Šidu i Subotici. Konstrukcija mosta izgrađena je na pet betonskih stubova i opremljena novom železničkom opremom i komunikacionim kablovima. Od železničke stanice „Novi Beograd”, most se dužinom od 190 metara proteže preko Ulice Jurija Gagarina. Građen je uz stari železnički nasip preko koga se železnički saobraćaj odvijao sve vreme tokom izvođenja radova – ističe Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Posle prebacivanja železničkog saobraćaja na novi most, počelo je rušenje starog nasipa i izgradnja tri nove saobraćajne trake ispod mosta. Ulica Jurija Gagarina, od raskrsnice sa Bulevarom Milutina Milankovića, do iza postojeće benzinske pumpe, dobiće konačno rešenje sa ukupno šest saobraćajnih traka, obostranim trotoarima, zelenim površinama i javnom rasvetom.

– Projektovana pre više od trideset godina, ova najbrža saobraćajna veza sa centralnim gradskim područjem više neće biti usporena na delu ispod železničke pruge, a saobraćaj će se odvijati brže i bezbednije. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda finansirala je izgradnju železničkog mosta i proširenje ulice sa 790 miliona dinara iz sredstava naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Izvođač radova je „Energoprojekt niskogradnja” – zaključio je Nenad Bajić.

D. Spalović

[objavljeno: 30/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.