Izvor: Politika, 15.Dec.2013, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od stanara zavisi da li će imati grejanje

Jedini način da kvar u zgradi u Ulici učitelja Miloša Jankovića 5 na Zvezdari, koja je bez grejanja od 8. decembra, bude otklonjen jeste da pojedini vlasnici stanova dozvole pristup instalacijama iz svojih prostorija

Decembarski računi za grejanje biće naknadno umanjeni svim stanarima zgrade u Ulici učitelja Miloša Jankovića 5 na Zvezdari, u kojoj zbog kvara na unutrašnjoj instalaciji već sedam dana nema grejanja. U „Beogradskim elektranama” uveravaju da su preduzeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve mere kako bi potrošačima obezbedili redovnu isporuku toplotne energije koja je 8. decembra prekinuta zbog povećanog curenja u instalaciji iznad atomskog skloništa. Priznaju da njihove stručne ekipe nisu u mogućnosti da reše problem, sve dok vlasnici stanova iznad skloništa ne dozvole pristup instalacijama koje se nalaze ispod poda u njihovim prostorijama.

– I pored brojnih pokušaja da do instalacija dođemo kroz alternativno mesto, bušenjem plafona atomskog skloništa, kvar nije moguće otkloniti jer je nemoguće razbušiti veoma debeo betonski plafon od čelične armature, koji je projektovan da izdrži ozbiljna razaranja. Jedini način je da stanari iz svojih stanova dozvole pristup spornim instalacijama – objašnjavaju u „Elektranama”, podsećajući da su vlasnicima predočili da će troškove sanacije kvara i oštećenja delova u svim prostorijama iz kojih je moguć pristup, prema utvrđenoj proceduri, snositi preduzeće, a ne potrošači.

Gubici vode iz unutrašnjih instalacija u ovom objektu primećeni su pre više meseci. U „Elektranama” napominju da se tada nije pojavljivalo mesto kvara, ali da su terenske ekipe preduzeća veoma često dopunjavale cevni sistem zgrade tako da stanari u tom periodu nisu imali umanjen kvalitet grejanja.

– U toku novembra pronađeno je potencijalno mesto kvara kada smo pokušali, bezuspešno, da razbušimo plafon atomskog skloništa. Odmah smo se molbom obratili stanarima, čiji su stanovi iznad atomskog skloništa, da nam dozvole otklanjanje kvara iz prostorija njihovih stanova, ali smo odbijeni. Već 8. decembra je prekinuta isporuka toplotne energije, jer su se gubici vode drastično povećali. Rupa na cevi se, verovatno, proširila ili je cev potpuno pukla, pa je sistem za održavanje pritiska vode u instalacijama izgubio funkciju. Zbog svega toga, a da bi se otklonio kvar, stanari ovog objekta moraju da dozvole pristup mestu poremećaja – naglašavaju u ovom preduzeću i dodaju da će korisnici moći da računaju na umanjenje računa od 8. decembra kada je prekinuta isporuka toplotne energije do dana ponovnog uspostavljanja normalnog režima grejanja.

----------------------------------------------

Zgrada bez skupštine stanara

Dopisom i telefonskim pozivom „Beogradske elektrane” su o ovom slučaju obavestile i komunalnu inspekciju opštine Zvezdara. U odeljenju za komunalnu delatnost Zvezdare potvrđuju da su inspektori bili na terenu i uverili se da je bez pristupa mestu kvara nemoguće otkloniti poremećaj.

– Stanari su upozoreni da time što nemaju formiranu skupštinu stanara krše zakon i da treba što pre da se dogovore i sastanu sa predstavnicima „Elektrana” kako bi se pronašlo rešenje i svi stanovi dobili grejanje – kaže Zoran Jevtović, šef službe za komunalnu delatnost opštine Zvezdara.

M. R. B.

objavljeno: 16.12.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.