Od oktobra u tri smene

Izvor: Blic, 18.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od oktobra u tri smene

Posle godinu dana tavorenja, plac od 14 hektara u novobeogradskom Bloku 67, blizu „Buvljaka, na kom do maja 2009. treba da nikne Univerzitetsko selo, konačno je oživeo. Na vrelom avgustovskom suncu, 450 radnika, zaposlenih u osam građevinskih firmi završavaju radove u „rupi" dubine jedne etaže za garaže, a od oktobra će u tri smene da počne nadzemna gradnja.

- Ušli smo na ovo gradilište pre dva meseca, prethodno raselivši romnsko naselje. Mesec dana pre roka završili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo kompletan iskop do kote podzemne garaže, uradili zamenu tla koje nije bilo dobre nosivosti, poboli 2.500 šipova za funiranje temelja, postavili hidroizolaciju i počeli sa postavljanjem temeljne ploče za garaže - ređao je juče na gradilištu direktor „Delta investa" i profesor Građevinskog fakulteta Dragan Buđevac.

Univerzitetsko selo je pre nešto više od godinu dana dobio da gradi konzorcijum u kom je glavnu reč imala austrijska firma „CEE Investments", ali tokom cele te godine radovi nisu odmicali.

Pre nekoliko meseci „CEE investments" se povukao iz posla, a „Hipo Alpe Adrija banka" i „Delta invest", koji su bili deo tog konzorcijuma, preuzeli su posao i nastavili gradnju. Vrednost investicije je 130 miliona evra.

- Uposlili smo celu domaću građevinsku operativu. Želimo da pokažemo da su oni sposobni da, uz dobru organizaciju, završe objekte na vreme. Oni sad rade u dve smene, a od oktobra, kad krenu nadzemni radovi na gradilištu će biti 1.200 radnika koji će da zidaju u tri smene. Naterali smo domaće građevince da kupe nove kranove i mašine i verujemo da će kroz ovaj posao da steknu neophodnu akumulaciju kako bi mogli dalje da napreduju - rekao je Buđevac.

Na placu podeljenom u šest parcela radi osam građevinskih firmi, sedam iz Srbije i jedna iz Banjaluke. Najviše je beogradskih firmi („Deneza M", „Montera", „Građevinar Kocić", „Eksing", „Ratko Mitrović" i „Gradina" iz Zemuna), jedna iz Paraćina („Grading") i jedna iz Banjaluke („Integral").

- Ugovori i rokovi su veoma strogi, a provera napredovanja u radovima obavlja se na 15 dana. Naša rešenost da se Univerzitetsko selo završi na vreme vidi se i po tome što „u rezervi" imamo šest građevinskih firmi koji po potrebi mogu da uskoče u pomoć ili da zamene neku od onih koji su dobili posao, ako ne budu poštovali rokove - rekao je profesor Buđević.

Univerzitetsko selo sastoji od 14 stambenih i dve poslovne zgrade, ukupne površine 260.000 kvadrata. One će tokom Univerzijade 2009. biti dato Gradu na korišćenje za smeštaj sportista, a posle će biti prodate na tržištu.

Stambene zgrade visine su od devet do 13 spratova, jedna poslovna zgrada imaće tri, a druga 11 spratova. U naselju će biti 1.800 stanova, od garsonjera do četvorosobnih, koji će već ove jeseni biti u pretprodaji, a useljenje posle Univerzijade koja se održava u julu 2009. godine. Za sad se ne zna pouzdano cena kvadrata.

Prva zgrada u ovom Univerzitetskom selu trebalo bi da bude u maju iduće godine, a ostale u narednih godinu dana, u etapama.

Beograd dobija zastavu

Gradu Beogradu će na današnjoj ceremoniji zatvaranja Univerzijade u Bangkoku biti uručena zastava ovog takmičenja kao sledećem gradu domaćinu. Grad nastavlja da priprema i adaptira sportske objekte u kojima će se ovo veliko takmičenje održavati i nikakvih problema neće biti – kaže gradski sekretar za sport i omladinu Goran Kreclović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.