Od malih nogu sa visokim pritiskom

Izvor: Blic, 10.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od malih nogu sa visokim pritiskom

Buka u centralnim gradskim ulice narušava zdravlje dece i može da uzrokuje povišen krvni pritisak čak i kod predškolaca. U opštini Stari grad kod skoro dva odsto pregledanih mališana uzrasta dve do sedam godina prilikom pregleda je ustanovljen povišen pritisak. Ovaj podatak treba da zabrine, jer ovakav poremećaj u kasnijoj životnoj dobi može da izazove veoma ozbiljna oboljenja, kao što su moždani udar ili infarkt miokarda.

Ovo su rezultati istraživanja koje je sproveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prof. dr Goran Belojević iz Instituta za Higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta.

Prema njegovim rečima, normalan pritisak kod dece ovog uzrasta je 116/76, a rizične granične vrednosti krvnog pritiska izmerene su kod šestoro dece od 370 pregledanih, što je skoro dva odsto.

Dr Belojević ističe da buka izaziva stres i da su deca koja žive u bučnoj sredini pod stalnim stresom. Zbog stresa se skupljaju krvni sudovi, protok krvi smanjuje, što povećava krvni pritisak.

- Naše istraživanje je potvrdilo da i maloj deci treba meriti pritisak prilikom svakog rutinskog pregleda, što naši pedijatri ne rade. Poremećaji pritiska mogu da ukažu lekaru pod kolikim je dete stresom, pa čak i na zlostavljanje. Komunalna buka, uz bolesti kao što su dijabetes ili oboljenje bubrega, veoma je značajan faktor za nastanak povišenog krvnog pritiska - kaže za „Blic" dr Belojević.

Dr Belojevića ipak najviše brine noćni nivo buke, jer ometa spavanje, a istraživanja pokazuju da su najosetljiviji građani uzrasta od 20. do 40. godine.

- I mališanima mnogo smeta noćna buka. Deca loše spavaju i zato su pod stresom, što se odražava i na krvni pritisak. Saobraćajnu buku prati i zagađenje vazduha, a azotni oksidi iz izduvnih gasova uzrok su poremećaja kardiovaskularnog sistema i povišenih vrednosti krvnog pritiska - objašnjava doktor.

Pedijatri u domovima zdravlje deci mere krvni pritisak obavezno prilikom sistematskih pregleda. U međuvremenu to čine samo ako ima indikacija kao što je glavobolja, curenje krvi iz nosa ili mučnina.

Dr Mirjana Mićović, pedijatar u domu zdravlja „Stari grad", objašnjava da mali procenat dece ima ovakve zdravstvene probleme i da su oni uglavnom prolazni.

I pedijatar dr Dejan Jonev iz DZ „Dr Simo Milošević" na Čukarici potvrđuje da pedijatri ne mere pritisak deci prilikom svakog pregleda.

- I u opštini Čukarica sproveli smo slično istraživanje. Rezultat je takođe bio oko dva odsto dece kod kojih smo ustanovili povišen krvni pritisak. Donekle se češće može sresti kod starije dece, uzrasta između 14 i 17 godina. Ovaj povišen pritisak nije hroničan kod dece i nije neohodna terapija. Na sreću, reč je ipak o sporadičnim manifestacijama - kaže dr Jonev za „Blic".

Bučnije ulice - viši pritisak

Istraživanje profesora Belojevića pokazalo je da su najbučnije ulice u opštini Stari grad: nBrankova,

-Svetogorska

-Bulevar despota Stefana.

Najmanje vrednosti buke izmerene su u: nSolunskoj,

-Delijskoj

-Vojvode Dobrnjca.

Kad se uporede deca koja žive u bučnijim ulicama sa mališanima iz mirnijih krajeva opštine dolazi se do podatka da je krvni pritisak ovih prvih u proseku viši za čak tri milimetra živinog stuba.

Saobraćajni stručnjaci upozoravaju da je dodatni problem što se buka u najkritičnijim ulicama ne smanjuje ni tokom noći.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.