Od danas obuka za vozače kojima je oduzeta dozvola

Izvor: Studio B, 17.Jun.2012, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas obuka za vozače kojima je oduzeta dozvola

Agencija za bezbednost saobraćaja će od danas u Beogradu organizovati seminare za vozače kojima je oduzeta dozvola zbog kaznenih poena ili izazivanja teških nezgoda, a povratak dozvole košta oko 40.000 dinara.

Direktor Agencije Stojadin Jovanović je za Tanjug kazao kako je od primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja pre dve godine do sada oduzeto više od 1.100 dozvola i da bi ih ponovo stekli vozači prethodno moraju da izmire sve novčane kazne za prekršaje i da izdrže >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sve kazne zatvora ukoliko su bile izrečene.

Jovanović je rekao da bi prve dozvole mogle da budu vraćene 20 dana posle početka seminara.

Neophodno je da su vozačima, koji žele da pohađaju seminar, istekle sve zaštitne mere ili mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilima, kao i da je nakon toga proteklo više od 90 dana, dodao je on.

Svi vozači kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) oduzelo vozačku dozvolu, prema Jovanoviću mogu da se prijave Agenciji za ove seminare

No, tek kada prilože dokaze o ispunjenosti uslova, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom i uplate po 25.000 dinara za obuku, polaznici mogu prisustvovati seminaru od 40 časova.

Jovanović je naveo da se oko 50 vozača do sada interesovalo o načinu realizacije tih seminara, čiji su časovi podeljeni u tri celine."Najveći broj tih vozača poznaje propise, ali ih ne poštuju iz raznih razloga i na tim časovima će se razjašnjavati zbog čega su ostali bez dozvole, što će trajati devet časova", objasnio je direktor Agencije.

Zatim će 15 časova biti posvećeno pravilima saobraćaja, dok će preostalih 16 časova biće posvećeno rizičnim situacijama koje treba da izbegavaju vozači kako ne bi opet ostali bez dozvola.

Kada sve to odslušaju polaznici se mogu se prijaviti za polaganje ispita i ukoliko imaju više od 75 odsto tačnih odgovora položiće ispit i nakon toga dobijati uverenje da su zadovoljili na proveri znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Na osnovu tog uverenja kod MUP, polaznici mogu ponovo da uzmu vozačku dozvolu, objasnio je Jovanović dodajući da povratak dozvole sa seminarom i pratećim troškovima iznosi oko 40.000 dinara, u šta nije uračunato plaćanje kazni za prekršaje.

Vozači koji su ostali bez dozvole dolaze iz raznih delova Srbije i planirano je da se u narednom periodu, ukoliko ih bude više nego sada, organizuju seminari u ostalim većim gradovima."Ima tu i vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena, a ima i onih koji su izazvali teške saobraćajne nezgode u kojima ima poginulih, mada je takvih vozača manje s ozbirom da postupci utvrđivanja odgovornosti za tako teške saobraćajne nezgode duže traju", zaključio je Jovanović.

Seminari će se održavati u Privrednoj komori Srbije (PKS) u Beogradu.

Vožnja bez vozačke dozvole se kažnjava sa 120.000 dinara, kaznom zatvora od 15 dana i zabranom ponovnog polaganja ispita u roku od osam meseci.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Od danas obuka vozača kojima je oduzeta dozvola

Izvor: Kurir, 18.Jun.2012, 10:35

Do sada oduzeto više od 1.100 dozvola i da bi ih ponovo stekli vozači prethodno moraju da izmire sve novčane kazne za prekršaje i da izdrže sve kazne zatvora ukoliko su bile izrečene..BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja će od danas u Beogradu organizovati seminare za vozače kojima je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.