Od bioskopa ostao – protest

Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od bioskopa ostao – protest

Akcionari „Beograd filma” tvrde da je privatizacija njihove firme bila obična rasprodaja

Nezadovoljni „mali” akcionari firme „Beograd film” protestovali su juče ispred bioskopa „Zvezda”. Kiša ih nije omela da satima stoje na ulici u nameri da javnosti,ko zna koji put,skrenu pažnju na nepravilnosti u privatizaciji ovog preduzeća i svoj nerešeni status.

Iz zatvorenih sala izašli su na Terazije i zahtevali da im akcije budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isplaćene po realnoj ceni od 300 evra, umesto po sadašnjoj berzanskoj vrednosti od 980 dinara, i da većinski vlasnik obustavi dokapitalizaciju firme.

Agencija za privatizaciju je 2007. godine u februaru Nikoli Đivanoviću, akcionaru iz Londona, prodala „Beograd film”, odnosno 17.000 kvadrata prostora za 9.177.772 evra. Ispada da je kvadratni metar u centru grada kupljen za 500 evra, a prema proceni stručnjaka, vrednost kompanije na dan privatizacije iznosila je više od 68.000.000 evra, podsećaju akcionari.

– Naš nepovoljan položaj izazvan prodajom firme još nije rešen. Sve što je decenijama stvarano više ne postoji. Većinski vlasnik se obavezao da neće prodati ili na bilo koji način otuđiti akcije u periodu od dve godine, od dana zaključenja ugovora, i da će obezbediti poslovanje preduzeća. Suprotno obavezama, bioskopi „Kozara”, „20. oktobar”, „Odeon”, „Zvezda” više ne postoje. „Drina” je postala kockarnica, a „Jadran” je pretvoren u kafić – kažu „mali” akcionari.

Oni dodaju da je većinski vlasnik objasnio da se ovo desilo jer lokacije nisu adekvatne za bioskopsku delatnost.

– U poslednje dve godine u Beogradu je došlo do znatnog rasta cena nekretnina, vrednost kapitala kompanije povećana je više od 11 puta, odnosno sa 165.000.000 dinara na 1.833.000.000, a akcije su pale sa 1.000 dinara na 980, što je nemoguće. Po kojoj se logici kapital kompanije uvećava za 1.100 odsto, a cena akcija pada? – pita se Branko Dragaš, predsednik Udruženja manjinskih akcionara Srbije.

Vladan Šobajić, bivši urednik filmskog programa „Beograd filma”, tvrdi da kupac nije sredio bioskope, da je posećenost opala.

On uverava da više ne mogu da prikazuju filmove u neuslovnim salama, a da je nemoguće na vreme obezbediti premijere.

LJ. Perović

[objavljeno: 23/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.