Od Zemuna do Borča preko reke

Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 02:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Zemuna do Borča preko reke

Gradski sekretarijat za saobraćaj potpisao je ugovor sa Saobraćajnim fakultetom o izradi Studije uspostavljanja trajektne linije preko Dunava, između Zemuna i Borče.

Kako je ranije najavljeno, Zemun i naselja na levoj obali Dunava uskoro bi mogla biti povezana trajektom.

- Uspostavljanje trajektne linije Zemun - Borča je veoma važan projekat za Grad, između ostalog, i zbog toga što bi dobar deo tranzitnog saobraćaja bio izmešten iz centra grada. Teška teretna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vozila tada ne bi imala potrebu prelaska preko "Gazele" i Pančevačkog mosta, ali ni kroz centar gde je otežano funkcionisanje saobraćaja - objašnjava Zoran Pešović, gradski sekretar za saobraćaj.

Ukoliko Grad realizuje ovaj projekat iz jednog u drugi deo stizalo bi se za dvadesetak minuta, a trajekt bi predstavljao alternativu dok ne bude izgrađen novi most preko Dunava. Saobraćajni fakultet trebalo bi da izradi studiju, a da bi projekat zaživeo mora da se napravi i nekoliko kilometara puta od Borče do reke, kako bi na ovom delu moglo nesmetano da se prolazi.

Zemunci koji svaki dan gradskim prevozom putuju u Borču najpre moraju nekim autobusom da dođu do Novog Beograda i potom sednu u autobus na liniji 95 koji saobraća od Bloka 45 do Borče. Drugi način je da se dovezu do Trga Republike i tu "uhvate" autobus 96. Za taj put potrebno je utrošiti mnogo živaca, ali i oko sat vremena, posebno ako se putuje za vreme saobraćajnog špica. Isti je slučaj i sa Borčancima, koji putuju u Zemun, dok bi trajektom ova relacija mogla da se pređe za desetak minuta.

Ideja uvođenja javnog prevoza trajektom pokrenuta je još 2004. godine. Trajekti će, ukoliko projekat uspe, prvo saobraćati na relaciji Zemun - Borča preko Dunava, ali bi kasnije bile uvedene nove linije. Između ostalog, predložena je i linija od novobeogradskih blokova do čukaričke strane Save. Time bi se rasteretio deo oko Sajma, dok bi linija od Vilinih voda ili SPRC „Milan Gale Muškatirović" do Borče ili Krnjače rasteretila Pančevački most.

"Pilot projekat" rečnog saobracaja

Na javni brodski saobraćaj u pojedinim zemljama Evrope otpada čak 40 odsto ukupnog tranzita, iako neki nemaju ni približno toliko rečnog potencijala kao što ga ima Beograd. U pripremi je i "pilot projekat" za funkcionisanje rečnog saobraćaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.