Obustavljeno prinudno iseljavanje stanovnika Grmeča

Izvor: Blic, 11.Sep.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustavljeno prinudno iseljavanje stanovnika Grmeča

Opština Zemun postupila je po preporuci mera Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i obustavila postupak prinudnog iseljavanja stanovnika romskog naselja Grmeč u Zemunu, koje je prethodno, u julu, naložila gradjevinska inspekcija Zemuna.

Opština Zemun obustavila je do daljeg iseljavanje porodica iz 55 objekata u ovom neformalnom naselju, u kome žive Romi raseljeni sa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju iz kabineta poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podzdravila je odluku lokalnih vlasti Zemuna koje su odluku o iseljavanju Roma obustavile sve dok im se ne obezbedi trajni smeštaj.

Osim što je postupala po pritužbi, poverenica Janković je još u julu apelovala na sve nadležne da nadju adekvatno rešenje za više desetina romskih porodica čije je iseljavanje iz neformalnih naselja bilo planirano u Zemunu, kao i Novom Beogradu.

Poverenica je pozvala nadležne u lokalnim i gradskim organima da ubuduće u ovakvim i sličnim slučajevima postupaju u skladu sa standardima poštovanja osnovnih ljudskih prava, zakonskim i ustavnim obavezama i medjunarodnim propisima.

Ona je dodala da su zabrinjavajuće pojave da se u neuporedivo većem broju slučajeva ruše nelegalni objekati u kojima stanuju Romi, u odnosu na nelegalno izgradjene objekte u kojima stanuje većinsko stanovništvo.

"Ovakav selektivni pristup rešavanju problema nelegalno izgradjenih objekata izaziva ozbiljnu sumnju da je u pitanju strukturalna diskriminacija romske nacionalne manjine u Srbiji", navela je poverenica.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nastaviće da u saradnji sa organizacijama civilnog društva kao što su Jukom i Regionalni centar za manjine prati situaciju i izlazi na teren radi neposrednog uvida u situaciju u vezi sa neformalnim naseljima, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.