Obradović: Pozajmica kvota za master studije

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Pozajmica kvota za master studije

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao da je problem sa kvotama za master studije rešen tako što će se fakulteti i univerziteti međusobno dogovoriti o "pozajmici" kvota.

Dogovoreno je da se unutar broja studenata na master studijama koji je utvrdila Vlada, a koji iznosi 4.591, fakulteti i univerziteti dogovore da, ako treba, jedni drugima pozajme određene kvote tako da svi budu zadovoljni, kazao je Obradović na sednici Odbora Skupštine Srbije za prosvetu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />Ministar je rekao i da prvi put u istoriji visokog obrazovanja država finansira 586 studenata doktorskih studija koje traju tri godine.

Od novca koji pripada visokom obrazovanju jedan deo odvojili smo za doktorske studije i pojavio se manjak za master, kazao je Obradović.

Ministar je upozorio da se problem sa upisom studenata koji su do prošle nedelje protestovali i štrajkovali glađu, objektivno može ponoviti iduće godine jer će uslov za upis biti isti - 48 bodova.

On je rekao da je znao da će biti problema prilikom upisa godine, jer se znalo da neće svi koji ispune uslov moći da budu na budžetu.

Ministar je podsetio i da je štrajk glađu nezadovoljnih studenata okončan nakon što su Ministarstvo prosvete i gradska uprava u Beogradu našli način da se obezbede sredstva za 1.000 najugroženijih studenata.

Ministar je kazao da kada se donese nov zakon biće utvrđen broj bodova za upis godine i broj ispitnih rokova i da će se mnoge stvari menjati.

Obradović je kazao da treba doneti strategiju razvoja visokog obrazovanja i da će država morati da da prednost određenim naučnim oblastima i finansira student za ona zanimanja bitna sa stanovišta razvoja države.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.