Oboren prvi bolestan platan u bulevaru

Izvor: Politika, 19.Feb.2010, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oboren prvi bolestan platan u bulevaru

Već posle nekoliko metara od vrha drveta, na presecima koje su načinile motorne testere „Zelenila Beograd”, ukazala se trulež, koja se protezala kroz celo stablo kod Liona

Prvi platan iz drvoreda u Bulevaru kralja Aleksandra, star četrdesetak godina i potpuno truo, uklonjen je juče oko osam časova ispred zgrade broj 187, kod Liona. Radnici „Zelenila Beograd” krenuli su sa poslom petnaestak minuta posle sedam časova i trebalo im je četrdeset minuta da iseku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stablo visoko desetak metara. Već posle nekoliko metara od vrha drveta, na presecima koje su načinile motorne testere, ukazala se trulež, koja se protezala kroz celo drvo. Stanari zgrade ispred koje je platan isečen uglavnom su sa prozora nemo gledali seču stabla, ali je bilo i onih koji su zahtevali objašnjenje zašto se to radi, pa i onih koji su radnicima dovikivali pogrdne reči.

– Ovo je moj platan, a ne vaš, meni je ispred prozora, zašto ga sečete – negodovao je stanar zgrade, ali su njegovi protesti prestali kad je video u kakvom je stanju drvo bilo.

Ovaj deo bulevara odabran je za početak akcijeuklanjanja bolesnih stabala. I na prvom oborenom platanu je potvrđena tvrdnja stručnjaka sa Šumarskog fakulteta.

– Nije teško dokazati trulež na stablima u donjem delu bulevara, jer se ona vidi na presecima grana. Kada gledate ova stabla čini se da su potpuno zdrava, ali su nam studije Šumarskog fakulteta pokazale u kakvom je zaista stanju drvored i koliko je oboleo. Kada pogledate panj isečenog platana, on je zdrav, ali već na metar od zemlje počinje centralna trulež. To je ona opasnost na koju smo i ukazivali – kaže Radovan Draškić, direktor „Zelenila”, obrazlažući razloge za zamenu drvoreda.

– Ako ovo sada ne učinimo, trulež bi napredovala, i za četiri, pet godina svakako bi morali da uklonimo platane. To su bili razlozi koje smo pokušavali da objasnimo građanima. Potpuno razumem stanare na drugom i trećem spratu, koji će trenutno izgubiti hladovinu, ali bi oni bez nje, zbog truleži, ostali za nekoliko godina – ističe Draškić.

Planirano je da se prvo ukloni drvored na levoj strani bulevara, jer će se tu najpre rekonstruisati saobraćajnica.

– Pretpostavljam da će posao seče platana biti završen za tridesetak dana – kaže Draškić.

B. Vasiljević

-----------------------------------------------------------

Ni radnicima nije lako

Ni radnicima „Zelenila”, koji su obavili seču platana nije bilo lako.

– Radim ovaj posao dvadeset godina i bilo mi je baš teško kada smo počeli da sečemo platan. Mnoga od ovih stabala sam i sam sadio, ali drvored nije bezbedan za sugrađane i mora se ukloniti – kaže radnik „Zelenila”.

Jučerašnju akciju kod Liona prokomentarisala je i Svetlana Marić, žiteljka tog dela grada:

– Ovo su pluća naše ulice. Jasno mi je kad ih vidim ovako isečena da su bolesna, da treba da se vade, ali nisu valjda sva takva. Volela bih da može da se uklanja deo po deo, a ne ovako sva odjednom. Ovde sam rođena i ne mogu da zamislim bulevar bez platana.

-----------------------------------------------------------------------

Skupštinski odbor zatražio da zastane seča platana

Skupštinski Odbor za zaštitu životne sredine zatražio je hitan sastanak sa Draganom Đilasom, gradonačelnikom, i sa stručnim gradskim službama, povodom odluke o seči platana u Bulevaru kralja Aleksandra. Odbor je zatražio od gradskih vlasti da „zastane sa sečom stabala, do održavanja ovog sastanka, kao i da objave sve informacije o ovom poslu”.

Predsednik odbora Čedomir Jovanović (LDP), kazao je da je sednica zakazana na zahtev 13.000 potpisnika peticije protiv seče platana, čiji su predstavnici juče učestvovali u tročasovnoj raspravi.

Radovan Draškić, direktor „Zelenila”, dvadesetak minuta je objašnjavao da su urađene dve studije, u kojima je konstatovano da su platani bolesni i da je njihova zamena neophodna. Na kraju je upitao: – Zašto smo tako sebični da, zbog pet godina do izrastanja nove krošnje, sprečavamo da se uradi posao koji će trajati 80 godina?

Marko Blagojević, direktor Agencije za investicije, kazao je da će ceo posao, vredan 1,8 milijardi dinara, biti završen za šest meseci. Profesor Čedomir Marković kazao je da je pregledano 687 stabala sa zemlje i iz vazduha, i tek iz vazduha je registrovana masovna trulež.

Borka Pavićević, predstavnik potpisnika peticije, kazala je kako je ne čudi „što je 1996–1997. vlast, koja je činila genocid, potom uradila urbicid i ekocid”. Ona je izrazila nadu da se problem može rešiti i apelovala da se „ne sadi ,šumeće mađarsko drveće’, ako platani budu posečeni”. Jovan Ćirilov, predstavnik potpisnika peticije, kazao je da „oni koji su odgovorni za seču 324 platana, ovaj put seku granu na kojoj sede”.

Branislav Jovin, arhitekta, optužio je gradonačelnika za „samovolju i sprovođenje partijskog zadatka svoje stranke DS-a, a truli platani i bezbednost su zamajavanje građana”.

Milica Vojić-Marković (DSS) osudila je nameru da se seku platani i istakla da građani treba da upute ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

M. Č.

-----------------------------------------------------------

Đilas: Još jednom ćemo sve objasniti

– Sa velikim zadovoljstvom u ponedeljak ćemo primiti predstavnike skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine i sa ljudima iz Uprave i gradskih preduzeća koja učestvuju u rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra još jednom ćemo objasniti sve razloge zbog kojih se, a o čemu smo naravno konsultovali stručnjake, moralo ući u rekonstrukciju drvoreda u ovoj ulici – rekao je Dragan Đilas, gradonačelnik povodom zaključka Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Republike Srbije, da se organizuje sastanak.

[objavljeno: 19/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.