Obnova šina u Bulevaru vojvode Mišića

Izvor: Politika, 19.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova šina u Bulevaru vojvode Mišića

Od okretnice kod „Gospodarske mehane” do Savske ulice biće postavljeno 1.700 metara novih šina. – Radovi će potrajati bar 110 dana. – Putnike prevoze autobusi

Zamena dotrajalih tramvajskih šina u Bulevaru vojvode Mišića juče je konačno počela. Radovi će, ukoliko se „ne probiju” rokovi, trajati 110 dana.

– Na potesu od okretnice Gradskog saobraćajnog preduzeća, kod kafane „Gospodarska mehana” do Savske ulice biće postavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 1.700 metara novih šina,a biće zamenjena kontaktna mreža i baštice, kao i šine na Mostarskoj petlji – kazao je Branko Smiljanić, pomoćnik gradskog sekretara u Sekretarijatu za saobraćaj.

Da više neće biti „košnice” kod Beogradskog sajma, kako sugrađani vole da kažu, potvrđuju i obećanja nadležnih da će biti napravljeni trotoari i zamenjene stare cevi i instalacije. Oni koji su do sada četvorotočkaše vozili između šina, usput upadajući u rupe, moraće da zaborave nekadašnju naviku. Novom trasom „šibaće” niskopodni tramvaji, koji su brži i udobniji. Deonica će se sređivati uporedo sa Savskom ulicom koja se proširuje na dve saobraćajne trake, sa trotoarima i signalizacijom na raskrsnicama.

Gradski čelnici uveravaju da će učiniti sve da se gužve izbegnu, ali „konci” im već klize iz ruku, jer se vozači zbog čestih zagušenja ne snalaze u Savskoj ulici, u kojoj se kopa već mesec dana. Tramvaji na linijama 3, 12 i 13 ne saobraćajuovom ulicom od 9. avgusta zbog obnove kolektora starog 81 godinu, koji se nalazi preko puta Glavne železničke stanice, a „odmor” su im produžili i juče započeti radovi u Bulevaru.

Prema odluci Gradskog sekretarijata za saobraćaj, putnikeprevoze autobusi. Od Glavne železničke stanice do Kneževca saobraćaće autobus 3A, a do Banovog brda autobus sa oznakom 13A, dok će tramvaj na liniji 12, koji je ranije saobraćao od Banovog brda do Omladinskog stadiona, skratiti put i voziti od Glavne železničke stanice do okretnice kod „Bogoslovije”.

Taksisti bi možda jedini mogli da se raduju prinudnom „režimu” saobraćaja. Čim jedna saobraćajna traka ne funkcioniše, oni zadovoljno trljaju ruke. Iz dispečerskog centra „Žutog”taksija vele da to i ne mora uvek da bude tačno, jer se putnici brzo prilagode na izmene, recimo tramvajskog za autobuski prevoz. Ipak,taksisti su juče češće kružili kod sajma i Ruske ulice, i to se može očekivati još dan ili dva, posle će svi da uhvate „ritam” i malo ko će otvoriti novčanik zbog luksuznije i brže vožnje,smatrajutaksisti.

Za ovaj posao, koji je poveren austrijskoj firmi „Svitevski” i koji je unadležnosti Sekretarijata za saobraćaj, izdvojeno je oko 470 miliona dinara, afinansira sekreditom Evropske investicione banke, i novcem iz gradske kase, jer je deo projekta „Obnova infrastrukture Beograda”.

Do sada su u okviru ovog programa obnovljeni „čvor” na Autokomandi, trase u ulicama Jurija Gagarina, Milentija Popovića, Proleterske solidarnosti, Nemanjinoj, Trećem bulevaru, duž Starog savskog mosta. U planu su i radovi u Karađorđevoj ulici i Bulevaru kralja Aleksandra, što će za gradske vlasti tek biti velikipoduhvat od koga se mnogo očekuje, jer je ovo deonica budućeg lakog šinskog metroa.

Sugrađani već naviknuti na „razbucane” saobraćajnice, u kojima se od jutra do mraka natenane radi, moraće da se naoružaju strpljenjem, jer im ništa drugo ne preostaje.

A. Kurteš

[objavljeno: 19/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.