Obnova novobeogradske Fontane

Izvor: Politika, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova novobeogradske "Fontane"

Novim planom detaljne regulacije za Blok 1 u Novom Beogradu predviđena je obnova kompleksa "Fontana" i izgradnja javne podzemne garaže u unutrašnjosti kvarta omeđenog ulicama Pariske komune, Omladinskih brigada, Bulevara Avnoja i Narodnih heroja. Novo poslovno-stambeno zdanje biće podignuto na uglu Omladinskih brigada i Bulevara Avnoja, na mestu kojim su do sada gospodarili privremeni ugostiteljski objekti.

Urbanisti preporučuju da "Fontani" bude vraćen autentičan izgled komercijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gradskog centra. Popravka partera i uređenje postojeće fontane trebalo bi da budu urađeni prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, budući da ovo zdanje slovi za predstavnika moderne arhitekture u našoj zemlji.

– Ovaj plan je značajan za Novi Beograd, jer je reč o bloku koji je prvi izgrađen u ovom delu grada. Urbanisti su jasno definisali i zaštitili zelene površine, koje moraju da ostanu jedinstvene. U ovom kraju nema dovoljno prostora za parkiranje i prvobitno je bila planirana izgradnja nadzemne javne garaže. Građani su se usprotivili takvom predlogu. Njihova sugestija je uvažena, pa je odlučeno da bude izgrađena podzemna garaža – objasnio je Đorđe Bobić, gradski arhitekta.

To parkiralište će imati 240 mesta za vozila. Površina iznad planirane podzemne blokovske garaže, prema preporuci urbanista, trebalo bi da bude uređena kao ozelenjeni krovni vrt.

Na veliku radost mališana, sva dečja igrališta u ovom bloku biće obnovljena i proširena.

M. U. A.

[objavljeno: 13.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.