Obnova bedema oko Pobednika

Izvor: Politika, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova bedema oko Pobednika

Ove godine u planu je uređenje kompleksa Zindan kapije, Sahat kule i Sahat kapije, Stambol kapije, kompleksa Barutane, Malog stepeništa, kao i svih preostalih bedema, naročito Gornjeg grada

Obnova Beogradske tvrđave u toku godine je jedan od prioriteta gradskih vlasti, budući da će za radove na ovom spomeniku kulture biti utrošeno dva i po puta više novca nego u periodu od 2001. do 2006. godine. Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika, odobrila je da bezmalo 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << miliona dinara bude izdvojeno iz gradske kase za restauratorske radove na pojedinim delovima Beogradske tvrđave, kao i za pripremne istraživačke radove arhitekture Južne kapije.

– Za ovu godinu planirali smo da u Beogradsku tvrđavu bude uloženo oko 800 miliona dinara, a posao ćemo nastaviti sledeće godine. Ove godine je u planu obnova kompleksa Zindan kapije, Sahat kule i Sahat kapije, Stambol kapije, kompleksa Barutane, Malo stepenište, kao i svih preostalih bedema, naročito Gornjeg grada – rekla je Hrustanovićeva i dodala da su sada u toku radovi na restauraciji bedema oko spomenika Pobednik.

Inače, posebno važna biće obnova kapije Karla Šestog i Rimskog bunara, jer ovi objekti nikad nisu obnavljani.

Osim toga, gradske vlasti izdvojile su 15.000.000 dinara za brojne građevinske i elektroinstalaterske radove u Bitef teatru, među kojima je i obnova unutrašnjosti pozorišta i krova ovog zdanja. Ove obimne popravke omogućiće kvalitetnije izvođenje redovnog programa i realizovanje programa festivala "Bitef".

Zamenica gradonačelnika juče je dala saglasnost da Kuća legata dobije na čuvanje i održavanje umetnička dela Nedeljka Gvozdenovića, Riste Stijovića i Tome Rosandića, koja su ovi umetnici zaveštali gradu Beogradu. Među brojnim zaveštanim umetničkim delima su uljane slike, akvareli, skice, crteži i skulpture.

N. R.

[objavljeno: 27.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.