Objekat za socijalno preduzetništvo gotov do sredine decembra

Izvor: Studio B, 13.Nov.2013, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objekat za socijalno preduzetništvo gotov do sredine decembra

Objekat Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Beograda na Trgu Nikole Pašića 8 biće završen sredinom decembra, izjavio je član Gradskog veća Aco Petrović prilikom obilaska radova.

Gradilište je sa njim obišla i v.d. direktora centra Aleksandra Grubin.

- U toku je i priprema dokumentacije za upotrebnu dozvolu, kako bismo mogli da je dobijemo što pre po okončanju radova i opremanju centra. Očekujem da će sve to biti gotovo tokom januara - rekao je Petrović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Skupština grada Beograda je 13. februara osnovala Gradski centar za socijalno preduzetništvo kao javnu službu za pružanje usluga razvoja socijalnog preduzetništva i opšte socijalne zaštite. Kancelarija Centra na Terazijama 3 počela je sa radom 1. jula.

Aco Petrović je istakao da je sada osnovni cilj da se do kraja godine socijalnim preduzetništvom zaposli ili samozaposli stotinak pripadnika socijalno ugroženih kategorija.

- Bili bismo prezadovoljni da iduće godine zaposlimo hiljadu takvih osoba, a za desetak godina bi svih 17 do 18 hiljada stanovnika koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama, moglo da živi od sredstava koje će zarađivati. Zakon danas obavezuje kompanije da zaposle osobe sa invaliditetom, ali neke to čine samo u okviru propisanog minimuma radnika, a mnogi čak radije plate kaznu nego da ih zaposle. Grad je prepoznao probleme ovih kategorija stanovništva i želi da ih učini interesantnima na tržištu rada, kako bi ih kompanije zapošljavale. Tome bi doprineo i Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim su predviđene brojne olakšice za preduzeća koja zapošljavaju osobe iz ovih socijalnih kategorija - naglasio je Petrović.

Aleksandra Grubin istakla je da će Gradski centar za socijalno preduzetništvo biti tehnička podrška za sve što ovim osobama treba, bilo da su u pitanju zapošljavanje, pravna pomoć, knjigovodstvo ili drugo.

- On će uspostavljati vezu između socijalno ugroženih grupa i poslodavaca i tako im pomagati da se zaposle. To će prevashodno biti edukativni centar, sa tri učionice, potpuno prilagođen svim kategorijama stanovništva i osobama sa invaliditetom. Tu će biti i izložbeni prostor, gde će socijalni preduzetnici i preduzeća moći privredi da predstave svoje proizvode i usluge i uz našu pomoć ih plasiraju, kao i deo gde će moći da prave svoje prezentacije. Učićemo ih da pripreme biografije i posluju, a jedna od učionica biće mali računarski centar, gde će se učiti radu na računaru i svemu drugom što je potrebno jednom preduzeću ili kancelariji - rekla je Grubinova.

Prema njenim rečima, zgrada će imati i deo za odmor, gde će oni koji se edukuju moći da provedu pauzu, a oni koji već rade, moći će sa klijentima da održe sastanak. Budući da je zgrada u centru grada, njima neće biti teško da ovde privuku kupce.

Korisnici centra su teško zapošljive kategorije stanovništva, socijalno ugrožene i marginalizovane osobe - oni koji ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć ili pomoć za osposobljavanje, odnosno novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dugoročno nezaposleni stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, interno raseljena i izbegla lica, samohrani roditelji ili supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena, povratnici po sporazumu o readmisiji, osobe koje su izdržavale kaznu zatvora, žrtve trgovine ljudima, zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja ili eksploatacije, osobe koje se suočavaju sa egzistencijalnim teškoćama zbog zavisnosti od alkohola, droga ili drugih opojnih sredstava (posle završetka programa odvikavanja), mladi bez roditeljskog staranja i druge osobe koje se teže zapošljavaju. Njima će se pružati podrška čitavim nizom različitih edukacija i prekvalifikacija, a stvaraće se i što bolji uslovi na tržištu zapošljavanja, konstantno će se podržavati socijalni preduzetnici i jačaće se društvena svest o značaju ovakve vrste preduzetništva.

Centar je do sada edukovao 206 osoba, a grad je obezbedio bespovratna sredstva za samozapošljavanje njih 35, sa kojima se trenutno potpisuju ugovori.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Šansa za zapošljavanje socijalno ugroženih

Izvor: Danas, 13.Nov.2013

Izgradnja objekta Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Beograda na Trgu Nikole Pašića 8 biće završena sredinom decembra, izjavio je juče član Gradskog veća Aco Petrović prilikom obilaska radova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.