Obilaznica u drugom planu

Izvor: Blic, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilaznica u drugom planu

Važan deo obilaznice oko Beograda, od Ostružnice do Ibarske magistrale, biće završen do maja sledeće godine, obećao je juče Dragan Đilas, ministar zadužen za Nacionalni investicioni plan. Time će, pre početka radova na „Gazeli", bar polovina teretnog saobraćaja koji prolazi kroz centar, biti preusmeren, a gužve na mostu smanjene.

Besparica i nenamensko trošenje novca iz Nacionalnog investicionog plana koji su dosadašnje radove na obilaznici usporili i skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaustavili, biće prevaziđeni.

Kako je novinarima juče rekao ministar Đilas, deo dugovanja u vrednosti od 300 miliona dinara firmama koje grade obilaznicu oko Beograda biće izdvojen iz Nacionalnog investicionog plana ove godine.

- Za izgradnju obilaznice oko Beograda za ovu godinu izdvojen je 721 milon dinara i sav novac je potrošen za to. Međutim, zbog greške u proračunu Ministarstva za infratsrukturu potrebno je izdvojiti još 300 miliona za deo dugovanja prema firmama koje izvode radove. Naime, od predviđenog godišnjeg budžeta od 11 milijardi dinara za Ministarstvo za infrastrukturu, 80 odsto novca je potrošeno na izgradnju lokalnih puteva, tako da oni sami nisu mogli da obezbede novih 300 miliona dinara koji su sada potrebni za obilaznicu - kažu u Ministarstvu za NIP i dodaju da će radovi biti nastavljeni, iako se ulazi u nova dugovanja, a da će deo novca koji treba da se izdvoji iz NIP za dalju gradnju obilaznice, sigurno biti obezbeđen.

Đilas tvrdi da novca ima dovoljno u NIP, pa će tako biti nastavljena i izgradnja mosta koji će povezati Obrenovac i Surčin. Ovaj most je takođe važan za rasterećenje saobraćaja na „Gazeli", jer veza ova dva dela grada sada prolazi kroz centar, a most će je ne samo skratiti, već će i „Gazelu" rasteretiti.

Iako bi novac od izgradnje mosta Obrenovac - Surčin doprineo bržoj izgradnji obilaznice, u Ministarstvu za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana kažu da su to različiti projekti i da NIP mora ulagati u sve građevinske poduhvate u Srbiji, a da će i za obilaznicu biti obezbeđena potrebna svota.

Ovo je veoma važan most za stanovnike Surčina i Obrenovca, ali će u velikoj meri rasteretiti i „Gazelu". Most će biti završen sledeće godine, a prilazne saobraćajnice sa obe strane do kraja 2009. godine. Izgradnja puta od Obrenovca do Boljevaca, uključujući i most preko Save, ukupne je dužine 12,5 kilometara i spojiće regionalni put Obrenovac - Ub - Valjevo i magistralni put Beograd-Šabac sa regionalnim putem u Boljevcima.

Za izgradnju će biti potrebno oko 15 miliona evra jer most ni na koji način nije povezan putevima. Najmanje 30 odsto sredstava će izdvojiti Grad Beograd, a ostalo će obezbediti NIP. Konstrukcija mosta izgrađena je pre 10 godina kada su Grad Beograd i Vlada Srbije usvojili program izgradnje daljinskog sistema grejanja rada toplom vodom iz Termoelektrane „Nikola Tesla A" kod Obrenovca.

Radovi na obilaznici u brojkama

Početak izgradnje početkom devedesetih

Do sada uloŽeno oko 100 miliona evra

Neophodno još oko 400 miliona evra

Trasa duga 47 kilometara

Deonica Ostružnica - Orlovača 7,7 kilometara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.