Obeleženo 10 godina poslovanja Beogradske tvrđave

Izvor: Kurir, 10.Apr.2012, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 10 godina poslovanja Beogradske tvrđave

Na prostoru Tvrđave registrovano je više od 10,8 miliona posetilaca što je u proseku preko 2 miliona posetilaca godišnje

BEOGRAD - Javno preduzeće ''Beogradska tvrđava'' obeležilo je 10 godina poslovanja u rekonstruisanoj i revitalizovanoj Kuli Nebojša, a njegova direktorka Ivana Lučić-Todosić ocenila da protekla decenija predstavlja veliki period s obzirom na to šta je sve urađeno.

Predstavljajući rezultate, Lučić-Todosić je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se na prostoru Beogradske tvrđeve u kontinuitetu vrše istraživački radovi, arheološka istraživanja, restauracija i konzeravcija, a da je ideja povezivanje sa kulturnim i naučnim institucijama, kao i ''povezivanje kulturne baštne sa sadašnjim trenutkom''.

Putem video prezentacija prikazana je tvrđava kako je izgledala u prethodnim periodima i kako izgleda nakon što su neki njeni delovi restauirani.

Lučić-Todosić je podsetila da od dana kada je osnovano, JP ''Beogradska tvrđava'' ima podršku od Skupštine grada Beograda, Arheološkog instituta, Zavoda za zaštitu spomenika kao i mnogih drugih institucija.

Ona je istakla da je u okviru Beogradske tvrđave koja se sastoji od Donjeg i Gornjeg grada i parka Kalemegdan organizovano mnogo različitih programa - 108 izložbi, 218 koncerata na muzičkom paviljonu, kao i dva internacionalna festivala - InterArtcity i Dunav fest, koji je posetilo oko 12.000 ljudi.

Direktorka JP ''Beogradska tvrđava'' je naglasila da je održano i 25 pozorišnih predstava, sajam starih zanata, da su organizovane mnogobrojne radionice starih zanata, kao i da je u periodu od 2008. do 2010. godine organizovano 80 obilazaka arheoloških nalazišta na tvrđavi.

Ona je rekla da ''od 2006. godine se kontinuirano beleže podaci o poseti, tako da je na prostoru Tvrđave registrovano više od 10,8 miliona posetilaca što je u proseku preko 2 miliona posetilaca godišnje''.

''Samo u prošloj godini na našim programima učestvovalo je i prisustvovalo je 1,4 miliona posetilaca'', dodavši i da druge institucije organizuju na Tvrđavi mnoga dešavanja.

''Ono što je značajno to je projekat koji smo prošle godine ostvarili, a to je uvođenje audio vodiča na prostore Beogradske tvrđave'', podsetila je Lučić-Todosić.

Ona je rekla da su proteklih godina, između ostalog, restaurirani i objekti Bastiona Savske padine, unustrašnja Stambol kapija, Mračna i Kralj kapija, česma Mehmed Paše Sokolovića.

Delimično je obnovljena i restaurirana mala Barutana, Arsenal - topolivnica, jugoistočni front Beogradske tvrđave, a završeni su i radovi na Malom stepenišnom silazu, koji povezuje Donji i Gornji grad.

Ona je rekla i da je oko 226 metara kvadratnih Beogradske tvrđave obnovljeno u prethodnom periodu i da je oko 14 miliona evra uloženo u preduzeće.

Lučić-Todosić je rekla da su neki od zančajnijih rezultata ti da je Tvrđava više istražena nego prethodnih godina, kao i da je bezbedna za svoje posetioce.

Ona je posetila da je otvorena suvenirnica, radionica starih zanata, Galerija u Stambol kapiji.

Direktorka Tvrđave je najavila da su planirani dalji radovi na Savskoj padini - restauracija trećeg Bastona, multifunkcionalne sale Kule Nebojša, zatim je u planu i restauracija kapije Karla šestog i Vidin Kapije sa kazamatima.

Prema recima Ivane Lučić-Teodosić nakon restauracije u Gornjem gradu u planu je u Sahat kapiji da se otvori i Muzej Beogradske tvrđave.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.