Obeležen Međunarodni dan slepih

Izvor: BKTV News, 15.Okt.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Međunarodni dan slepih

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević posetila je danas povodom Međunarodnog dana slepih Gradsku organizaciju slepih Beograda.

Ona je sa predstavnicima Sekretarijata za saobraćaj i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prisustvovala prigodnom umetničkom programu.

Ona je istakla da je važno napomenuti da je u prethodne četiri godine Grad Beograd novčano podržao ovu gradsku organizaciju sa više od 13,4 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Foto: Beoinfo

"Uspeli smo da prilagodimo grad osobama sa invaliditetom i u ovom trenutku imamo uređene 132 saobraćajnice sa preko 600 semafora koji imaju zvučnu signalizaciju, kao i taktilne ploče na devet lokacija i blister trake ispred pešačkih prelaza na pet raskrsnica", rekla je Stanisavljevićeva.

Posebno ističe dobru interakciju između grada i organizacije, tako da se može efikasno odgovoriti na potrebe slepih i slabovidih. Pre dve godine pokrenut uspešan projekat personalnih asistenata, čije usluge trenutno koristi 20 osoba.

Foto: Beoinfo

"Obeležavanje Dana slepih ima za cilj isticanje problema slepih i slabovidih osoba, kojima je samostalno kretanje jedan od ključnih problema zbog čega prilagođavamo usluge socijalne zaštite i gradski saobraćaj, naročito pešačke prelaze. To je naš posao, da rešimo probleme koji su zatečeni i da vam ovaj grad učinimo pristupačnijim", rekla je ona.

Sekretarka je podsetila da u Beogradu ima skoro 2.000 slepih i slabovidih o kojima brine Gradska organizacija slepih.

Inače, Beograd je među prvim gradovima u Srbiji koji je osnovao Savet za položaj osoba sa invaliditetom, čiji je predsednik gradonačelnik.

Foto: Beoinfo

Predsednik Gradske organizacije slepih Beograda Nikola Đorđević zahvalio je gradu i ministarstvu na pomoći da se u 17 opština instalira 509 zvučnih uređaja na semafore, kao i na bezbednijem saobraćaju za slepe i slabovide.

Obeležavanje Međunarodnog dana slepih nastavljeno je takmičenjem u samostalnom kretanju u Školi za učenike oštećeng vida „Veljko Ramadanović” u Zemunu.

Gradonačelnik: Stiže 80 e-buseva u Beograd

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.