OTVOREN OPERATIVNO-KONTROLNI CENTAR BUS PLUSA

Izvor: Kurir, 30.Jan.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVOREN OPERATIVNO-KONTROLNI CENTAR BUS PLUSA

Operateri će u svakom trenutku znati gde se nalazi vozilo, kao i brzinu kretanja, a biće moguća i komunikacija operatera i vozača putem poruka

BEOGRAD - U Direkciji za javni prevoz danas je u okviru Bus plus sistema, koji će početi da radi 1. februara u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća, otvoren operativno-kontrolni centar u kom će se obrađivati podaci o svim vozilima.

Pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz Goran Stanojević kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je da opremanje najmodernijom opremom operativnog centra omogućeno praćenje svih vozila u realnom vremenu i dobijanje niza podataka koji će podići bezbednost putnika, vozača i ukupnog saobraćaja.

Stanojević je rekao da će operateri u svakom trenutku znati gde se nalazi vozilo, brzinu kretanja vozila, a biće moguća i komunikacija operatera i vozača putem poruka.

"Vozač će poruke dobijati na displeju koji je ispred njega, a isto tako će moći i da pošalje već pripremljene poruke. Neke od poruka koje će vozač moći slati su - saobraćajna nezgoda, potrebna hitna pomoć ili kvar vozila", rekao je Stanojević.

Gradski menadžer Aleksandar Bijelić kazao je da je otvaranje operativno-kontrolnog centra poslednji korak u okviru Bus plus sistema koji će početi da radi 1. februara.

On je istakao da je urađen velik i važna posao na inovaciji i modernizaciji gradskog prevoza kojim se Beograd približava svetskim i evropskim metropolama.

Bijelić je rekao da će Bus plus sistem ukazati na optrećenost pojedinih linija što će omogućiti promene na bolje tim linijama.

Prema njegovim rečima, pravi efekti Bus plus sistema biće za dva-tri meseca, a u prvom periodu će moći da budu ispravljene sve eventualne anomalije.

Direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac kazao je da je 1.851 vozilo opremljeno Bus plus sistemom i da je u vozila ugrađeno 6.400 validatora.

Prema poslednjim podacima do 30. januara je izdato 488.060 personalizovanih kartica, što je veći broj od do sada kupljenih markica, rekao je Šarac.

Od 18. januara od kako je počela prodaja i dopuna nepersonalizovanih karata dopunjeno je 41.710 nepersonalizovanih kartica, a 80.000 sugrađana starijih od 65 godina uplatilo je svoje kontrolne markice za ovu godinu.

Menadžer Bus plus sistema Veljko Vlahović kazao je da će 500.000. građanin koji kupi personalizovanu karticu biti nagrađen.

Podsetio da ima dve vrste nepersonalizovanih kartica - plastične koje će moći neograničeno da se dopunjavaju i važiće tri godine i nepersonalizovane papirne koje će važiti tri meseca. Postojaće i karte za jednu vožnju koje se ne overavaju i kupuju se kod vozača.

Erik Unal, direktor Ken Kart preduzeća koje je radilo na izradi Bus plus kartica rekao je da se nada da će sistem uspešno zaživeti i istakao da je to preduzeće radilo karte za osam zemalja i da je izradilo ukupno 10 miliona pametnih kartica.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.