OTIMAČINA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTIMAČINA

„Stankom“pritiska kupce stanova u bloku 40 naselja Filmski grad da se odreknu zajedničkih tavanskih prostorija zarad izgradnje novih stanova

Na kupce stanova u bloku 40 naselja Filmski grad investitor i prodavac, poslovni sistem „Stankom“ vrši pritisak da se odreknu zajedničkih tavanskih prostorija zarad izgradnje novih stanova, i to bez ikakve nadoknade, tvrdi jedan od stanara koji je želeo da ostane anoniman. Naime, prema njegovim rečima, predstavnici „Stankoma“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao i jedan od direktora građevinske firme „KSR gradnja“, koja je u ovom poslu podizvođač, pokušavali su raznim podmetanjima da ih navedu da potpišu saglasnost da podizvođač može da izgradi još nekoliko stanova na mestu gde bi trebalo da bude vešernica, a koje pripada stanarima.

- Plašim se da će uspeti da nam otmu tavan i magacin, jer veštim

manipulacijama mogu da ubede većinu stanara. Na različite načine pokušavaju da nam podmetnu taj papir kojim bismo dali saglasnost da se zajedničke prostorije pretvore u stanove, što je otimačina. Kad potpisujemo neke druge račune, na primer, za neke popravke u stanu, pokušavaju da nas prevare da potpišemo i saglasnost. Sumnjamo da takođe hoće da iskoriste i magacinski prostor - kaže naš sagovornik i dodaje da su u prostoru namenjenom za magacin vidljivi priključci i instalacije za telefone i kablovsku televiziju, što znači da je bez dobijene saglasnosti pripremljen teren za pravljenje stanova.

- Mi ćemo, po savetu advokata, promeniti brave i zabraniti pristup onima koji imaju nameru da izvode radove, jer je to naše - ističe naš sagovornik.

Da bi „Stankom“ dobio pravo da preuzme zajedničke prostorije, mora dobiti saglasnost vlasnika za ukupno 51 odsto ukupne kvadrature, koju zauzimaju stanovi i druge pomoćne prostorije u zgradi. Tavanski prostor zauzima više od 200 kvadrata, te bi firma njegovim pretvaranjem u stambene jedinice i prodajom mogla dodatno da zaradi.[ antrfile ]

„STANKOM“: SVE JE PO ZAKONU

Iz „Stankoma“ negiraju da se na kupce stanova na pomenutoj adresi vrši bilo kakav pritisak i tvrde da po zakonu imaju pravo da traže saglasnost za pretvaranje tavanskih prostorija u stambene jedinice.

„Sticanje vlasništva na zajedničkom delu zgrade omogućeno je zakonom, uz uslov da vlasnici stanova, a kojima pripada više od polovina ukupne površine stanova i drugih posebnih delova zgrade, na to daju saglasnost. U tom smislu i ‘Stankom’ se može pojaviti kao podnosilac takvog zahteva, te, uz potpise svih stanara koji daju saglasnost, zaključiti ugovor o promeni namene zajedničke prostorije u stambene jedinice“, navedeno je u saopštenju koje je Kuriru dostavljeno iz informativne službe „Stankoma“. Takođe se navodi da će, ukoliko dođe do zaključivanja ugovora između Skupštine stanara i investitora, biti precizirani uslovi davanja na korišćenje zajedničkog dela zgrade.

„Tek po izvršenom adaptiranju zajedničkih prostorija u stanove i pribavljanja građevinske i upotrebne dozvole investitor može steći pravo vlasništva“, istaknuto je u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.