OPELJEŠILE VRTIĆ, BIBLIOTEKU I CENTAR ZA SOCIJALNI RAD Ko kaže da u društvenim ustanovama nema para?

Izvor: Blic, 04.Feb.2017, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPELJEŠILE VRTIĆ, BIBLIOTEKU I CENTAR ZA SOCIJALNI RAD Ko kaže da u društvenim ustanovama nema para?

Kreativnost lopova ponekad zaista prevazilazi logiku, o čemu svedoče primeri onih koji su pare odneli iz ustanova u kojima sve manje ljudi želi da radi jer - nema para?!

A u poslednja tri i po meseca otkrivene su zloupotrebe i milionske pronevere u predškolskim ustanovama, centrima za socijalni rad i - bibliotekama.

U oktobru prošle godine otkriveno je da je računovođa PU “Stari grad” ojadila porodilje i samu ustanovu za 33.000 evra. Verica V. (56) je uhapšena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog sumnje da je prisvojila četiri miliona dinara zarada od zaposlenih na porodiljskom.

Kako je saopštila policija, ona je prilikom obračuna zarada vaspitačica na porodiljskom odsustvu, na naloge za isplatu plata upisivala svoj tekući račun ili čak drugih lica koja ne rade u ustanovi.

Pre desetak dana policija je zbog prevare uhapsila tri radnice Centra za socijalni rad u Zemunu, daktilografkinje i spremačicu, koje su za četiri godine uzele dva miliona dinara. One se sumnjiče da su malverzacije činile u korist svojih ćerki, sinova, muževa, rođaka i prijatelja.

Kako se sumnja, Biljana Popović je rešenja overavala pečatom Odeljenja Centra za socijalni rad Zemun iako je znala da nisu verodostojna i da su sačinjena bez sprovedene procedure i bez evidentiranja u elektronskom sistemu. Spremačica koja je radila i kao kurir, zatim je ta dokumenta nosila u računovodstvo zajedno sa drugom poštom. U potvrde za dobijanje novčane pomoći putem malverzacija upisano je 19 fiktivnih osoba.

Konačno, pre nekoliko dana Ivana Đurović, bivši računovođa Gradske biblioteke u Pančevu, osuđena je prvostepenom odlukom na 10 godina zatvora zbog pronevere 22,5 miliona dinara od ove ustanove. Ona je, naime, kako je za “Blic” ispričao direktor biblioteke Dejan Bosnić, 11 i po godina falsifikovala papire i novac uzimala iz budžetskih sredstava namenjenih plaćanju poreza na doprinos zaposlenih radnika.

Kako je dodao, poslednjih godina uzimala je i novac od para za uplatu Fondu za lica sa posebnim potrebama.

PREVARE TRAJALE GODINAMA

Jedinstveno za sve ove krađe i prevare je da se nisu dešavale u kratkom periodu, nego da su trajale godinama, a neke od njih duže i od jedne decenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.