OHLADIŠE NAM DŽEP

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OHLADIŠE NAM DŽEP

Većina učesnika u Kurirovom istraživanju smatra da su za „poskupljenje grejanja krivi Rusi“, koji su „drastično povećali cenu gasa u Srbiji“

Oznojićemo se zbog grejanja! Tačnije - zbog cene!

A za sve su krivi - Rusi! Tako bar tvrdi čak 63 odsto od naših 200 ispitanika!

- Ma, prijatelju, kupili su „Srbijagas" i sad mogu da rade s cenom šta god hoće. A mi moramo da ćutimo - kaže Miloš Jović iz Beograda, koji se priseća i toga kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << „Rusi umeju i da zavrnu dotok gasa kad im ne platiš„:

- Država je morala o tome da razmišlja. Sad je kasno.

Ipak, skoro jedna petina anketiranih opredelila se za odgovor da smo za poskupljenje „sami krivi, jer ne plaćamo svoje cehove":

- Samo u našoj zgradi, u kojoj se nalaze 24 stana, najmanje pet ljudi ne plaća grejanje - tvrdi Jelena J., ekonomista.

- Cena je morala da se poveća. Poslednja korekcija cene grejanja u Beogradu bila je 1. januara 2009. Od tada je gas poskupeo za 50 odsto - rekao je Zoran Predić, generalni direktor „Beogradskih elektrana".

- Aktuelna cena grejanja nije mogla da pokrije ni osnovne troškove nabavke gasa, kao osnovnog energenta koji koristimo za grejanje - pojasnio je Predić.

- U prošlogodišnjem obračunskom periodu cena gasa koji isporučuje „Srbijagas" iznosila je 24,28 dinara. U ovogodišnjem obračunu ta cena iznosi 37,05 dinara po kubnom metru - rekao je Goran Aleksić, član Gradskog veća, i dodao:

- Postoji velika verovatnoća da se u daljim pregovorima Vlade, „Srbijagasa" i udruženja toplana svih gradova korisnika gasa dođe do najpovoljnije cene, koja bi trebalo da iznosi 35 dinara, a na osnovu koje je i urađena ova korekcija.

Siromašni po staroj ceni

- Socijalno ugrožene kategorije putem interventnih mera grada zadržavaju subvencije! One neće plaćati grejanje ni dinar više nego što su ga do sada plaćale. Oni koji su do sada imali subvencije od 10 do 50 odsto imaće dodatnu subvenciju na teret budžeta grada za iznos povećanja grejanja za njihov konkretan stan - istakao je Goran Aleksić, član Gradskog veća.

- Važno je naglasiti da grad i dalje ne menja svoju politiku - cena grejanja u Beogradu plaća se na 12 mesečnih rata bez kamate - dodao je on.

Cena daljinskog grejanja

od 1. novembra bez PDV sa PDV na naplatu

kvadratni metar 77,48 din. 83,68 din. u decembru

Za poslovni prostor korekcija je 13 odsto

Potrošna topla voda za građane 132,05 din. po kubnom metru

Dugovanja za grejanje

Dug za stambeni prostor 3,8 milijardi

Dug za poslovni prostor 1,4 milijarde

Dug republičkih ustanova preko 200 miliona

Dug objekata Vlade oko 60 miliona

Stopa naplate od građana 80 odsto

Stopa naplate od firmi 92 odsto

Dug „Beogradskih elektrana" prema „Srbijagasu" 3,6 milijardi

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.