Izvor: Blic, 05.Okt.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODŽAČARI SADA NAJTRAŽENIJI Stotine poziva dnevno za čišćenje dimnjaka

Sezona grejanja primakla se brže nego što su se mnogi nadali, ali umesto zidova u domaćinstvima, samo su se zagrejali telefoni odžačara - stotine poziva stiže sa zahtevom za čišćenje dimnjaka!

Pre svega, telefon zvoni preduzeću "Dimničar AD Beograd", čije usluge se nalaze i na računima "Infostana" 135.000 korisnika u 10 gradskih opština.

- Znate naše građane, za sve čekaju poslednji čas. Umesto da regulištu leti kad su dimnjaci hladni, oni čekaju sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početak grejne sezone, pa nam se telefoni usijaju od stotinu poziva dnevno – kaže za "Blic" Dragiša Anđelković, pomoćnik direktora preduzeća "Dimničar".

Nataložena čađ i smola nisu samo prerpeka da bi se dom ugrejao, već i da bi se sačuvao od mogućih požara. Iako su ostaci sagorevanja, podjednako su zapaljivi kao i energenti od kojih su nastali. Zbog toga je veoma važno očistiti dimnjake, ali isključivo kada su oni hladni.

- Kada dođe do pojedinih problema u toku zime, tada intervencija korisnicima, još teže pada. Moraju da budu da budu bez grejanja dok se dimnjak ohladi, ali i očisti - objašnjava Anđelković.

Za redovne platiše koje svakog meseca plaćaju 1,38 dinara po kvadratu stambene površine, čišćenje dimnjaka dva puta godišnje je uračunato u cenu. Za druge, to je nešto skuplje.

- Cena usluge računa se po dužini dimnjaka. Svaki metar dimnjaka košta 200 dinara, a samo dolazak od 500 - 1.000 dinara u zavisnosti od toga da li je poziv iz centralne ili rubne opštine. Na to se obračunava i PDV, tako da je recimo za opštinu Barajevo povoljnije pretplata – dodaje Anđelković.

Po tome, ako je uzorak prosečan stan od 50 m2, prijavljeni korisnici godišnje plaćaju svega 828 dinara, dok bi oni koji žele da plaćaju usluge po potrebi morali bi da izdvoje od 2.500 do 3.500 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.