Izvor: Blic, 03.Feb.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLUKA KOJA JE NALJUTILA RODITELJE Za obrok u školi pet hiljada dinara

Ne možemo deci oduzimati obroke koje su im majke pripremile, kaže Jovan Ćuković, direktor OŠ „20. oktobar“, povodom dopisa da deca ne smeju donositi kuvanu hranu od kuće.

U dopisu iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu koji je stigao u škole, a poslat je iz Ministarstva zdravlja, piše da „nije dozvoljeno da deca u škole unose pripremljenu hranu od kuće“.

Umesto toga, roditelji moraju da plaćaju 5.000 dinara mesečno obrok u školskoj kuhinji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Da li to znači da bi detetu trebalo da uzmemo hranu koju je donelo od kuće? Iskreno, u školi smo fleksibilnije doživeli ovaj dopis, ne možemo ga se striktno pridržavati jer ne mislimo da je to u redu - kaže Ćuković.

I roditelji su se bunili.

- Ovo je apsurdna odluka! Ima roditelja kojima je skupo da plaćaju 5.000 dinara mesečno obrok, posebno ako imaju više dece. Čak i ako se radi samo o kuvanoj hrani, treba da razjasne šta pod tim podrazumevaju. Ne znam nijednog roditelja koji detetu pakuje supu za školu. Uglavnom je to parče mesa i hleb... Ispada da ni to ne smeju - kaže Dragana Soćanin, predsednik Udruženja „Roditelj“.

U spornom dopisu napravljeno je više grešaka zbog kojih je nastao haos.

- U prvom dopisu piše da se odnosi na „celodnevni boravak“, a to ne postoji. Zato smo ih poslali svim školama, umesto samo onim u kojima postoji „celodnevna nastava“. Takođe, piše da se odnosi na svu hranu, pa smo tražili pojašnjenje - kaže Igor Raičević, zamenik sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu.

Tako je iz Ministarstva zdravlja juče stigao ispravljen dopis:

„Školskoj deci koja imaju organizovanu ishranu u školi u celodnevnoj nastavi ili u produženom boravku nije dozvoljeno da unose pripremljenu hranu od kuće ako je u pitanju pripremljena kuvana hrana koja je podložna lakom kvarenju i koja predstavlja određeni epidemiološki rizik.“

- Za decu koja na osnovu mišljenja pedijatra dobiju lekarsko uverenje da boluju od nekih bolesti koje zahtevaju posebnu ishranu, preporučeno je pripremanje obroka kod kuće. Direktori osnovnih škola ne treba da preusmeravaju decu na ishranu u školskim kuhinjama jer je način ishrane i izbor hrane za decu slobodna volja roditelja - objašnjava prim. dr Zoran Panajotović, v. d. pomoćnika ministra zdravlja.

Hoće u školi da kisele kupus

Sve je počelo kad su direktori pojedinih škola poslali Ministarstvu zdravlja razna pitanja koja se tiču ishrane dece. Bilo je i bizarnih.

- Neki su se obratili sa molbom da se dozvoli kiseljenje kupusa u školama koje u svom sastavu imaju proizvodnu kuhinju?! Usledio je odgovor Ministarstva: „U kuhinji se mogu pripremati obroci od nabavljenih sirovina uključujući i nabavku kiselog kupusa, a kiseljenje kupusa u kuhinji ne može se obavljati“.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.