OBELEŽEN NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

Izvor: Kurir, 31.Jan.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBELEŽEN NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

BEOGRAD - Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, obeležen je danas centralnom manifestacijom u Domu zdravlja "Stari Grad" pod sloganom "Dobar izbor, zdrava Srbija" kako bi se skrenula pažnja stanovništvu na štetnost od duvanskog dima.

- Okupili smo se ovde jer na ovaj način pokušavamo da skrenemo pažnju da je važno da se ne puši u zatvorenom prostoru, a naročito da se ne puši tamo gde su deca - rekla je član komisije za prevenciju pušenja u Institutu za javno zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbije Anđelka Kotević.

Prema njenim rečima, ovogodišnja preventivna strategija skrenuće pažnju na praćenje i vođenje računa da se zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru primenjuje na pravi način.

- Inspekcije su dobile zadatak da pooštre kriterijume. Do sada je sve bilo edukativnog tipa, ali sada se zakon primenjuje, a kazne nisu male - objasnila je Kotević.

Kako je rekla, veliki je broj onih koji poštuju novi Zakon o zaštiti od izloženosti duvanskom dimu.

Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu definisane su mere ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda u zatvorenom radnom i javnom prostoru.

Kako je saopšteno, u 14.000 kontrola pronađena su samo 94 slučaja kršenja zakona.

Nacionalni dan bez duvanskog dima ove godine je posvećen sprovođenu novog zakona, a organizovali su ga Gradski zavod za javno zdravlje Srbije, Dom zdravlja "Stari grad" i Crveni krst Beograda.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.