Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O kreditu za „Gazelu” EBRD odlučuje krajem februara

Novac za obnovu ipak neće biti odobren pre većanja o raseljenim Romima, ali će evropski bankari ubrzati donošenje odluke, rezultat je sastanka menadžmenta „Puteva Srbije” i EBRD-a u Londonu

Odluku o puštanju kredita od 33 miliona evra za obnovu „Gazele” bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) doneće do kraja februara. To je zaključak jučerašnjih pregovora u Londonu na kojima su predstavnici JP „Putevi Srbije” pokušali da ubede >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zvaničnike ove finansijske institucije da dogovoreni zajam puste što je pre moguće. Novac, prema rečima Zorana Drobnjaka, direktora „Puteva Srbije”, neće biti odobren pre nego što bord direktora bude većao o uspešnosti Akcionog plana za raseljavanje romskih porodica iz nehigijenskog naselja pod mostom, ali je dogovoreno da evropski bankari taj sastanak održe do kraja meseca.

– Obavili smo veoma konstruktivne razgovore u sedištu EBRD-a, na kojima smo sa menadžmentom banke razmatrali stanje mosta „Gazela” ali i rehabilitaciju dela autoputa koji prolazi kroz Beograd. Govorili smo i o sprovođenju akcionog plana kojim je kredit uslovljen. Njihovi predstavnici shvatili su ozbiljnost situacije i izašli nam u susret, zakazavši sastanak borda za kraj februara – istakao je Drobnjak.

Sednica borda, kako je rekao, uklapa se sa početkom radova na rehabilitaciji autoputa kroz Beograd koji finansira EBRD, kako ova građevinska sezona ne bi bila izgubljena.

U Londonu je dogovoreno i da se nastavi sa tenderskom procedurom na izgradnji dela obilaznice Batajnica – Dobanovci, saznaje „Politika”.

Iako novac za most neće biti pušten bez većanja o uslovima u kojima raseljeni Romi sada žive, u preduzeću za održavanje puteva očekuju da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu.

– Ako odgovor bude potvrdan, rekonstrukcija „Gazele” mogla bi da počne već krajem marta. Još je rano da govorimo o dinamici radova – dodao je Drobnjak.

Prema postojećem projektu obnove, radovi na mostu trebalo bi da traju 22 meseca. Ako bankari „aminuju” sredstva, „Putevi Srbije” će odmah potpisati ugovor sa građevinskim preduzećem „Štrabag” koje je na tenderu izabrano za glavnog izvođača. Zajam od 33 miliona evra dogovoren je 2007. godine, a finansiranje će se obavljati po takozvanom sistemu ispostavljanja situacija. To znači da novac neće biti unapred uplaćen na račun investitora, već će „Putevi Srbije” i „Štrabag” po fazama prilagati izveštaje (građevinske situacije) o obavljenim radovima i na taj način povlačiti nadoknadu za urađene poslove.

Istovremeno sa jučerašnjim sastankom u Londonu, u Beograd je stigla delegacija EBRD-a koja će danas obići naselja gde borave razmešteni Romi. Bankarska misija u sredu je posetila jug Srbije, Niš, Leskovac, Vranje, Surdulicu i Bojnik gde se nalaze centri u koje su iz naselja pod mostom izmešteni Romi bez prijave adrese u Beogradu.

Nezvanično, rukovodstvo EBRD-a imalo je informaciju da su porodice na jugu zemlje smeštene u neuslovnu sredinu, zbog čega se spekuliše da problem nisu bili „beogradski” Romi. Diskutabilno je bilo i pitanje izgradnje smeštaja od čvrstog materijala. U Ministarstvu rada i socijalne politike ističu da su proteklih šest meseci Romima oko hrane, sredstava za higijenu i svemu potrebnom pomagali posredstvom centara za socijalni rad, a gradske vlasti dodaju da su beogradske porodice zbrinute u stambene kontejnere, u naselja sa strujom i vodom, uz mogućnost da se prijave na konkurse za zaposlenje i dobijanje socijalnih stanova. Šta će misionari EBRD-a napisati u izveštaju nije poznato jer u beogradskom predstavništvu banke tvrde da je ovaj dokument u strogoj tajnosti. Jedno je, međutim, izvesno, sudbina najprometnijeg mosta velikim delom zavisiće upravo od tog papira – bord bankara doneće odluku u skladu sa ocenom u izveštaju.

M. L. – T. V.

[objavljeno: 12/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.