Novu vlast dobija još pet opština

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novu vlast dobija još pet opština

Tokom ove nedelje u glavnom gradu biće formirana opštinska vlast u još pet lokalnih samouprava: na Paliluli, Novom Beogradu, Surčinu, Rakovici i Barajevu. Vlast na Voždovcu i u Mladenovcu sačekaće ishod konstitutivne sednice Skupštine grada, zakazane za 14. jul, zbog čega su njihove sednice zakazane dan (Voždovac), odnosno dva dana (Mladenovac) posle gradske. Novu vlast do sada je dobilo 10 beogradskih opština.



Konstitutivna sednica opštine Palilula biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održana sutra. Prema nezvaničnim informacijama, većinu na ovoj opštini formiraće lista „Za evropsku Palilulu", koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije i Liberalno demokratska partija. Predsednik najverovatnije ostaje Danilo Bašić, koji je i do sada obavljao ovu funkciju.

Na Paliluli, kao i u Rakovici i na Voždovcu još nije precizirano da li će LDP aktivno učestvovati u vlasti ili će manjinski podržavati koalicije između demokrata i socijalista.

U četvrtak, 10. jula, na Novom Beogradu se održava konstitutivna sednica, a na dnevnom redu je izbor komisije za potvrđivanje mandata odbornika i izbor predsednika i zamenika predsednika opštine. Većinu bi trebalo da formiraju koalicija oko DS i LDP, a predsednik će biti sadašnji predsednik Opštinskog odbora DS Nenad Milenković.

Istog dana konstitutivna sednica održava se i u Surčinu, a većinu će činiti odbornici Srpske radikalne stranke i Narodnog pokreta, koji su sredinom juna potpisali koalicioni sporazum. Kandidat za predsednika ove koalicije je Branislav Stojić (SRS), a za zamenika predsednika Vladimir Stefanović (NP).

Dan kasnije, 11. jula, novo rukovodstvo biće izabrano u Rakovici i u Barajevu.

Vladajuću koaliciju u Opštini Rakovica formiraće lista „Za evropsku Rakovicu", koalicija oko SPS i LDP, a predsednik će i u narednom mandatu biti Bojan Milić, koji je i u prethodnom periodu bio na ovoj funkciji.

Koalicija u Barajevu je i dalje neizvesna jer, kako se priča, niko ne može ni sa kim. Koalicija oko DS ovde je osvojila 11 mandata, SRS 10, DSS 5, SPS 3, dok su grupe građana osvojile četiri odbornička mesta.

Konstitutivne sednice opština Voždovac i Mladenovac biće održane 15., odnosno, 16. jula. Na Voždovcu bi većinu trebalo da formiraju Lista „Za evropski Voždovac", SPS i LDP, sa dosadašnjim predsednikom opštine Goranom Lukačevićem na čelu, dok će u Maldenovcu na vlasti biti sve stranke (DS, DSS, JS i jedna grupa građana) osim SRS. Predsednik opštine biće iz redova DSS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.