Novo zdanje u kompleksu Patrijaršije

Izvor: Politika, 24.Jul.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo zdanje u kompleksu Patrijaršije

Menja se plan detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac (Foto D. Jevremović)

Prizemni dvorišni objekat u kompleksu Patrijaršije u kome se nalazi sala za predavanja biće zamenjen novim zdanjem od 1.200 kvadratnih metara na tri sprata i povezan sa zgradom sedišta Srpske pravoslavne crkve. Zbog te intervencije menja se plan detaljne regulacije (PDR) prostorne celine Kosančićev venac, blok između ulica: Kralja Petra Prvog, Kosančićev venac i Kneza Sime Markovića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Komisija za planove Skupštine grada oglasila je javni uvid u nacrt izmena i dopuna tog plana i on će biti izložen do 22. avgusta u sali dva zgrade Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45 svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Planskim dokumentom Kosančićevog venca su, kako kaže Vera Mihaljević, jedna od rukovodilaca njegove izrade iz Urbanističkog zavoda Beograda, stvoreni uslovi za funkcionalnu reorganizaciju objekta Patrijaršije kako bi se odvojio službeni od prostora koji će biti otvoren za javnost.

– To se, pre svega odnosi na sadržaje Muzeja Patrijaršije i deo kompleksa ka Ulici Kosančićev venac, koji je javnog karaktera, dok bi deo objekta orijentisan ka ulicama Kralja Petra i Sime Markovića imao administrativni karakter. Predviđeno je i izmeštanje štamparije. Deo kompleksa dostupan javnosti treba da bude podignut u Ulici Kosančićev venac pored kuće Mike Alasa. Njegova površina iznosiće 1.200 kvadrata, a fasada moderno oblikovana. Namenjen je za muzejsku postavku SPC-a, prodavnicu i prateće sadržaje – kaže Mihaljevićeva.

Idejno rešenje sa ovim novinama nastalo je na Arhitektonskom fakultetu. Da bi se odobrili građevinski zahvati u tom bloku neophodno je da gradska komisija za planove potvrdi idejno rešenje, a naručito da proveri da li će novo zdanje u Ulici Kosančićev venac zakloniti vizure na kompleks Patrijaršije sa novobeogradske strane i sa Brankovog mosta.

PDR Kosančićevog venca usvojen je 2007. godine, a na njega se čekalo deset godina.

-------------------------------------------------------------

Primedbe na izmene plana do 22. avgusta

Na javnoj sednici Komisije za planove Skupštine grada Beograda, zakazanoj za 17. septembar u 13 časova, svi prisutni koji su na nacrta izmena i dopuna plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac podneli primedbe u pisanom obliku, mogu ih obrazložiti pred članovima komisije. Sednica će biti održana u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45 (sala dva u suterenu). Primedbe na planirana rešenja mogu se, u pisanoj formi, dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, preko pisarnice u Ulici 27. marta 43-45 najkasnije do 22. avgusta.

-------------------------------------------------------------

Oživljavanje ideja prvobitnog projektanta 

Kompleks Patrijaršija

Autori idejnog projekta preuređenja i dogradnje Patrijaršijskog dvora u Ulici kneza Sime Markovića i novog objekta Srpske pravoslavne crkve u Ulici Kosančićev venac 24 su Aleksandar Videnović, docent na Arhitektonskom fakultetu i Dejan Radonjić, arhitekta. Konstruktivno rešenje objekata izradio je prof. dr Milan Glišić. U toku je, kako kaže Videnović, izrada glavnog projekta.

– Obnova podrazumeva oživljavanje prvobitne zamisli ruskog arhitekte Viktora Lukomskog koji je projektovao Patrijaršiju ali čiji deo nije nikada izveden. Svrha rekonstrukcije je da prostor postane funkcionalniji a fasada Patrijaršije neće biti menjana, što je bio jedan od uslova gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture – objašnjava Videnović. 

D. M.

objavljeno: 25.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.