Novi upad u „Peti park”

Izvor: Politika, 20.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi upad u „Peti park”

Kamiondžije koje su dovezle materijal za ograđivanje zvezdarske parcele angažovala čačanska firma „Inženjering – Velimirović”

Sirene i pištaljke juče oko devet časova ponovo su se oglasile u zvezdarskom „Petom parku”, što je bio znak za tamošnje žitelje da se okupe i spreče još jedan pokušaj investitora da uđe na parcelu na uglu ulica Toneta Tomšiča i Despota Olivera. Na ovaj način „branioci” parkića više od tri godine organizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dežurstava i onemogućavaju spornu gradnju u dvorištu pored njihovih zgrada, jednom od malobrojnih mesta u kraju gde deca mogu da se igraju.

Oni su upornom borbom protiv izgradnje stambeno-poslovnog objekta postali simbol građanske borbe za očuvanje zelenih površina u gradu, a pored najpoznatijih ličnosti iz domaćeg javnog i političkog života podršku su im pružili građani širom planete.

Kako je juče objasnio Dragan Đurašinović, predsednik Inicijativnog odbora za odbranu „Petog parka”, već mesec dana su na oprezu jer su primetili građevince kako sede na klupama oko sporne parcele i povremeno je premeravaju. Čim su, kaže, juče ujutru ugledali dva kamiona kako se parkiraju u blizini parkića zapištali su na uzbunu i okupili se pored koševa koje su tamo postavili.

– Posle razgovora sa vozačima ubedili smo ih da pomere kamione od parkića. Izgleda da je investitor „Crnotravac” koji je nekada imao spornu dozvolu za gradnju, ali su rokovi za početak poslova davno istekli, preprodao ovo zemljište, jer je vozače angažovala nova firma „Inženjering – Velimirović”. Pitamo se otkud sad oni u igri i zašto su baš danas pokušali da upadnu u parkić, kada se održava sednica Skupštine grada. Mislimo da su hteli da iskoriste gužvu, jer je pored čelnika svih partija, predsednika Borisa Tadića, ovde dolazio i javno nam dao podršku u borbi za očuvanje dvorišta i Dragan Đilas, koga su upravo na toj sednici birali za gradonačelnika. Nadam se da će nova gradska vlast konačno izmeniti urbanistički plan. Bili su nam u poseti građani Berlina i Zagreba, koji su imali sličan problem, ali su kod njih vlasti urgentno reagovale i planovi za gradnju su bili brzo poništeni. Mi smo još pre dve godine tražili izmenu Urbanističkog plana, opština Zvezdara takođe, ali ništadosad nije učinjeno – istakao je Đurašinović.

Dok su se deca pela na drvo koje je poraslo umesto 27 posečenih stabala, pored građana, kraj „Petog parka” je dežurala i policija. Prema rečima stanara privatno obezbeđenje u desetak automobila, koje je stiglo sa kamionima i najverovatnije je angažovano od investitora, bilo je skriveno po okolnim ulicama. Vozači kamiona sa čačanskim tablicama su objasnili da ne bi nipošto pristali da voze stubiće i ogradu za parcelu da su znali šta će ih snaći. Sedeli su kod parkića i čekali nalog da se vrate u Čačak.

– Nismo imali pojma šta se ovde događa, angažovali su nas iz firme „Inženjering – Velimirović” da im prevezemo tovar, a kod parkića nas je čekao njihov čovek, koga prvi put vidimo. Ne znamo gde se sada nalazi, ni da li oni imaju neke veze sa „Crnotravcem” – objasnio je vozač kamiona.

Oko 14.30 časova po pozivu građana na teren je izašla i građevinska inspekcija opštine Zvezdara, ali prema rečima Jelene Janković, opštinskog predstavnika za medije, nisu uspeli da povere dokumente investitora jer su se njihovi ljudi, neogradivši parcelu, povukli iz „Petog parka”.

D. Jokić

[objavljeno: 20/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.