Novi umetnički direktor FESTA Jugoslav Pantelić

Izvor: Studio B, 02.Jul.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi umetnički direktor FESTA Jugoslav Pantelić

Novi umetnički direktor FESTA je izvršni direktor Studija B i član evropske filmske akademije Jugoslav Panrtelić dok je selektor filmski reditelj Mladen Đorđević.

Izabran je i odbor beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, a za umetničkog direktora postavljen je reditelj Mladen Matičević.

Medjunarodni filmski festival Fest od narednog izdanja 2015. godine posebnu pažnju posvetiće nacionalnoj kinematografiji, najavio je u sredu novi umetnički >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << direktor Festa Jugoslav Pantelić.

Pantelić je na konferenciji za novinare rekao da je namera novog umetničkog odbora da Fest bude apsolutni promoter domaćeg filma i da publici premijerno predstavi godišnju domaću produkciju.

"Za dve godine Fest će poprimiti oblik koji je naš krajnji cilj, a uložićemo svu snagu da 2015. napravimo festival kakav zaslužuje da bude", rekao je Pantelić.

Naglasio je da će Fest zadržati sve programe koje publika voli i koji su se tradicionalno potvrdili kao dobri, ali da će biti uvedeni i novi sadržaji i predstavljeno više gostiju festivala.

Pantelić je najavio program Fest klasik, u kojem će biti prikazivana najznačajnija ostvarenja domaće kinematografije u obnovljenim kopijama.

Pantelić je rekao da bi Fest trebalo da bude održan u istom terminu, krajem februara i početkom marta, ali da će predložiti da se prekine tradicija prikazivanja kanskog pobednika na otvaranju festivala.

Selektor Mladen Djordjević rekao je da će na Festu biti prikazano više premijera, naročito regionalnih filmova, a poseban program biće posvećen podsećanju na svetlu istoriju Festa '70.tih i '80.tih godina.

Umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Mladen Matičević rekao je da ta manifestacija ubuduće neće ignorisati dugometražne dokumentarne filmove, a najveći deo programa biće posvećen domaćim i regionalnim autorima.

"Svi domaći reditelji treba da imaju premijere na 'martovskom' festivalu, da imaju jedan značajan festival kao 'krovnu kuću' i da se ne libe da prijavljuju svoja ostvarenja", rekao je Matičević.

 

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Pantelić i Đorđević kroje Festovo novo odelo

Izvor: B92, 02.Jul.2014

Novi umetnički direktor Festa je Jugoslav Pantelić, a selektor reditelj Mladen Đorđević, i oni bi trebalo da unaprede ovaj beogradski filmski festival, najavio je danas Sekretar Sekretarijata za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević...Vukosavljević je 2. jula predstavio nove umetničke direktore...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.