Novi simboli Beograda na gradskim platoima

Izvor: Studio B, 04.Avg.2012, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi simboli Beograda na gradskim platoima

Neobično zvuči da Beograd ima „toteme”, ali je reč o novoj ideji posebnog obeležavanja platoa koji nose imena znamenitih ličnosti. Na taj način obeleženi su platoi Slobodana Jovanovića – ispred Pravnog fakulteta i Đoke Vještice kod Beogradjanke

U glavnom gradu na taj način obeleženi su platoi Slobodana Jovanovića – ispred Pravnog fakulteta i Đoke Vještice – kod „Beograđanke”. Kako kaže Dejan Vasović, gradski arhitekta, želja je bila da takvi platoi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ne budu označeni samo standardnom pločom.

 

– Ljudi koji su na bilo koji način zadužili naš glavni grad zaslužili su da, osim naziva platoa ili trgova, gde bi bila postavljena obična ploča s njihovim imenom, dobiju i trajnije obeležje koje govori više o njihovom životu i delu. Tako smo praktično dobili nove simbole Beograda na posebnom, osvetljenom stubu sa urezanom slikom, biografijom, poznatim mislima, koji su atraktivni i danju i noću. Za početak „toteme” su dobili Slobodan Jovanović i Đoko Vještica, a grad će nastaviti sa ovakvim načinom izražavanja pijeteta značajnim ličnostima – ističe Vasović.

 

Kako to praktično izgleda objašnjava Marko Basarovski, dizajner koji je osmislio projekat. Kontakt s gradom ostvario je na festivalu „Mikser”, gde je učestvovao kao jedan od rukovodilaca radionice mladih srpskih dizajnera za solarne punjače. Od ideje do realizacije novog načina obeležavanja platoa nije prošlo mnogo vremena, a bilo je nekoliko varijanti. Ta prva rešenja bila su jednostavnija i skromnija, a konačno je izabran oko dva metra visok stub, u obliku knjige, sa stranicama od po osamdeset centimetara.

 

– Spoljna strana je od prirodnog aluminujuma, plastificiranog u plavoj boji koja je gradski standard za obeležavanje trgova i ulica. Unutrašnjost je od korijana, koji predstavlja najnoviju generaciju materijala pogodnog za fasade jer je izuzetno otporan na atmosferske uticaje, povoljan za održavanje i lep zbog granita i aluminujuma od čega je uglavnom sačinjen. Tekst na njima dobio sam od institucija koje su i najupućenije u život i rad ovih ljudi, to jest od Pravnog fakulteta i Studija B. Ova dva čoveka su dosta različita, ali svakako zaslužuju priznanje. Za sada su u Beogradu postavljena dva obeležja, a najverovatnije će sledeći biti posvećen Dušku Radoviću – priča Basarovski.

 

Osećaj je fantastičan, komentariše on rezultat svog rada, jer kad se rodiš, odrasteš i odabereš da živiš u Beogradu želiš i da ostaviš neki trag. Skromno, ne oseća da poput velikih arhitekata ostavlja nešto grandiozno za budućnost ovog grada, ali bi voleo da bar malim delom učestvuje u tome. Želja mu je da se neki od ovakvih simbola nađe i u Novom Beogradu, za koji je lično vezan i koji je u vremenu kada je nastajao bio dosta napredan kao koncept, bezmalo vizija budućnosti.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Novi simboli Beograda na gradskim platoima

Izvor: DANuBeogradu.rs, 04.Avg.2012

Neobično zvuči da Beograd ima “toteme”, ali u našem slučaju reč je o novoj ideji posebnog obeležavanja platoa koji nose imena znamenitih ličnosti. U glavnom gradu na taj način obeleženi su platoi Slobodana Jovanovića – ispred Pravnog fakulteta i Đoke Vještice – kod “Beograđanke”....

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.