Novi rekviziti za dečja igrališta

Izvor: Studio B, 17.Jun.2013, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi rekviziti za dečja igrališta

Nova dečja igrališta u Beogradu od sada će biti opremljena savremenim i boljim dečjim rekvizitima iz proizvodne linije JKP „Zelenilo - Beograd".

Nova dečja igrališta u Beogradu od sada će biti opremljena savremenim i boljim dečjim rekvizitima iz proizvodne linije JKP „Zelenilo - Beograd", a prvo takvo igralište biće na međublokovskoj zelenoj površini u Novom Beogradu u Bulevaru Mihajla Pupina, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u tom gradskom preduzeću. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Vršilac dužnosti generalnog direktora JKP „Zelenilo - Beograd" Vladimir Bogićević rekao je da su novi proizvodi rađeni po evropskim standardima, kao i da su u potpunosti projektovani i proizvedeni u tom preduzeću.

- Ideja je bila da imamo igralište sa domaćim rekvizitima, što smo mi i postigli. Zadovoljan sam i tempom kojim je sve ovo urađeno, a ostvarene su i znatne uštede. Sada imamo liniju od deset tipskih rekvizita koji su atestirani na Mašinskom fakultetu. Svi imaju srpska imena, pa je tako na primer ljuljaška za manju decu „Milica". Ovo će biti pravo osveženje za Beograd, a želja nam je da se, osim Beograda, pozicioniramo i u Srbiji, jer su proizvodni kapaciteti bravarsko-stolarske radionice na zavidnom nivou - istakao je Bogićević.

Projektant JKP „Zelenilo - Beograd" Radmila Vukadinović naglasila je da je proizvodni program urađen na osnovu novih standarda koji propisuju bezbednosne zahteve u pogledu projektovanja, ugradnje i korišćenja rekvizita.

- Novina je to što su rekviziti podeljeni po uzrasnim grupama  od dve do pet i od pet do 12 godina, a imamo i dva koji su prilagođeni deci sa posebnim potrebama. Na taj način „Zelenilo" pokušava da modernizuje igrališta, tako da će ona biti i funkcionalnija i bezbednija, ali i estetski poboljšana. Za sada su osavremenjeni rekviziti koji se najčešće koriste: vrteške, ljuljaške, klackalice, njihalice, tobogan, a planiramo i proširenje proizvodnog programa. Na igralištima će biti postavljene table na kojima će pisati koji rekvizit je namenjen kom uzrastu. Dugotrajnost ovih proizvoda zavisi od njihovog pravilnog korišćenja - precizirala je ona.

Na javnim zelenim površinama u gradu ima oko 1.080 dečjih igrališta, sa preko 6.000 različitih rekvizita. Materijali od kojih izrađeni poseduju ateste o kvalitetu, čime se garantije dug vek korišćenja. Korišćeni su čelik, drvo (hrastovina),  aluminijum, polipropilen,  polietilen. Osnovna konstrukcija rekvizita je od čeličnih profila, a ugrađuju se prema projektima statike, koji su u okviru usvojenih standarda. Dečja igrališta, kao rezultat svih delatnosti JKP „Zelenilo - Beograd", biće bezbednija i funkcionalnija za korišćenje, poboljšana  vizuelno i estetski, što će doprineti poboljšanju kvaliteta prostora za igru dece.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.