Izvor: Politika, 01.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi projekti Vukove zadužbine

Delegacija Skupštine grada posetila zdanje Vukove zadužbine i upoznala se sa budućim aktivnostima institucije nacionalnog značaja

Predstavnici Vukove zadužbine predstavili su juče nove aktivnosti delegaciji grada koju je predvodio Zoran Alimpić, v. d. gradonačelnika.

Akademik Dejan Medaković, predsednik Skupštine Vukove zadužbine, podsetio je goste na istorijat zdanja u Ulici kralja Milana, koje je sazidano 1871. godine po planu arhitekte Aleksandra Bugarskog. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Za potrebe Ministarstva prosvete, zgrada je obnovljena 1912. a od 1988. godine u njoj deluje Vukova zadužbina koja je osnovana 1937.godine.

Kao jednu od glavnih delatnosti Zadužbine, akademik Medaković je naveo unutrašnju organizaciju Zadužbine i njenih 40 ogranaka u zemlji i svetu. On je predstavio projekat „Slojevi kulture Banata”, u okviru kojeg Zadužbina namerava da organizuje naučne skupove posvećene kulturi Banata kroz vekove.

– Prošle godine smo završili istraživanje o slojevima kulture Srema, a ove godine počinjemo sličan posao na području Banata, sa željom da obuhvatimo celu Vojvodinu, ali i uže delove Srbije – rekao je akademik Medaković.

Zadužbina planira da pokrene i okrugli sto na temu „Aktuelnost Vukovih poruka”, koji bi bio organizovan u vreme trajanja Vukovog sabora.

Svakako jedan od zanimljivih predloga Vukove zadužbine jeste i organizovanje tribina pod nazivom „Otvorena vrata Vukove zadužbine”. Ideja je da se, u saradnji sa pojedincima i organizacijama, ukaže na aktuelna zbivanja u oblasti kulture Beograda, kao i na ostale godišnjice i jubileje značajne za glavni grad.

Poseban deo jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima grada odnosio se i na projekat u vezi sa štampanjem publikacije „Školski zabavnik Danica za mlade”. Ova knjiga bi trebalo da se obezbedi za sve škole. Predloženo je i publikovanje knjige arhitekte Ljubomira Nikića „Arhitektura Beograda u 19. veku”.

Akademik Medaković se posebno osvrnuo na pitanje korišćenja i upravljanja zgradom u kojoj je smeštena Vukova zadužbina i koja predstavlja zaštićeni spomenik kulture. Zatražen je produžetak ugovora o privremenom korišćenju i upravljanju Domom Vukove zadužbine koji ističe 2013. godine, kao i dodeljivanje dozvole za adaptaciju i uređenje biblioteke i sale za koncerte i tribine.

Zoran Alimpić je istakao da je Vukova zadužbina jedna od najznačajnijih institucija u našem gradu i zemlji i da je njen istorijski zadatak očuvanje nacionalne kulture i istorije.

– Zgrada u kojoj je Zadužbina smeštena data joj je na privremeno korišćenje. Zajedno sa nadležnim republičkim organima sagledaćemo mogućnosti da ona bude i trajno ustupljena – naglasio je on.

Alimpiću je uručen faksimil izdanja Vukove „Danice” koja je prvi put objavljena 1826.godine.

A. Marković

[objavljeno: 02/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.