Izvor: Politika, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi kontejneri i skuteri

Ulicama će od danas patrolirati 25 motornih vozila "Gradske čistoće", a u glavnim saobraćajnicama biće završeno postavljanje novih čeličnih kontejnera čija je zapremina trostruko veća od postojećih

Nadležni iz "Gradske čistoće" najavili su da će od danas, zarad poboljšanja higijene u gradu, gradskim ulicama patrolirati 25 novih komunalnih skutera. U glavnim saobraćajnicama će u narednih nekoliko dana biti završeno postavljanje novih čeličnih kontejnera čija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je zapremina trostruko veća od postojećih kanti za otpatke. Plastični kontejneri i kante za đubre postaće deo prošlosti, pogotovo što je dosad bezbroj puta pokazano da ih je veoma lako zapaliti i uništiti.

Nabavkom novih skutera, radnicima "Čistoće", koji će svakodnevno obilaziti savremenim vozilima deset gradskih opština, znatno će biti olakšano nadgledanje čistoće.

Dragan Ignjatović, direktor "Čistoće", najavio je da će radnici koji imaju položen vozački ispit za vožnju skutera planski obilaziti pojedine delove grada i o stanju na terenu obaveštavati dispečerski centar. Do sada su zaposleni u "Čistoći" u obilaske išli pešice. Korišćenjem skuterima biće rešen i problem samovoljnog pomeranja kontejnera.

Nadležni dodaju da će u toku nedelje biti završeno postavljanje novih kontejnera. Osim plastičnih i čeličnih kanti za smeće, na centralnim gradskim ulicama – u Knez Miloševoj, Bulevaru kralja Aleksandra, Beogradskoj, zatim u Požeškoj – naći će se i nove specijalne kante za odlaganje smeća. Planom je predviđeno da se otpaci ubuduće sakupljaju u kontejnerima veličine 3,2 kubna metra. Na ovaj način uštedeće se na broju lokacija, biće povećana korisna zapremina kontejnera i olakšano sakupljanje otpadaka.

Prema Ignjatovićevim rečima, novi tip kontejnera može da zameni tri dosadašnja, jer je njegova zapremina trostruko veća od postojećih kanti za otpatke.

− Svaki kontejner ima dva poklopca koji mogu sami da se zatvaraju. Ova velika kutija za odlaganje smeća nema točkiće, tako da sugrađani neće moći da je pomeraju, što je dosad bio veoma čest slučaj − istakao je prvi čovek "Čistoće". Osim što će u ove kontejnere moći da stanu veće količine smeća, njihovo pražnjenje trajaće svega tridesetak sekundi, za razliku od dosadašnjih za koje je trebalo odvojiti otprilike dva minuta. Vrednost jednog je oko 650 evra, a za početak će na ulicama u najužem gradskom jezgru biti postavljeno oko 450.

U Beogradu ima više od 32.000 kontejnera od kojih je većina napravljena od čelika. Međutim, plastične kante koje se u poslednjih nekoliko godina sve više koriste nisu se, nažalost, kod nas pokazale kao dobro rešenje.

-------------------------------------------------------------------------

Saobraćajci nalažu postavljanje kontejnera

Broj potrebnih kontejnera u svim ulicama određuje "Gradska čistoća", a mesto i potrebne uslove za njihovo postavljanje na javnim površinama propisuje Sekretarijat za saobraćaj. Kante se razmeštaju prema operativnom planu "Čistoće", a saobraćajci izdaju naloge za obeležavanje niša za kontejnere na trotoarima i parkinzima. U Sekretarijatu za saobraćaj objašnjavaju da se kontejneri ne postavljaju na kolovoze ili trotoare, osim u izuzetnim slučajevima, kada nema mogućnosti da se postave na drugo mesto. Oni mogu da budu na trotoaru ukoliko preostali deo prostora za pešake nije uži od 1,6 metara u skladu sa Odlukom o održavanju čistoće.

M. Brakočević

[objavljeno: 08.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.