Novi izgled beogradskog Zoo vrta do kraja leta

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Sep.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izgled beogradskog Zoo vrta do kraja leta

U beogradskom Zoo vrtu ovih dana užurbano se radi na preuređenju staništa, a do kraja leta novi izgled i stanovnike imaće četiri nova prostora na ulazu u vrt, izjavio je direktor "Vrta dobre nade" Vuk Bojović.

Prostor pred Upravnom zgradom za relativno kratko vreme biće pretvoren u tri staništa za kune, tvorove i slične životinje, a jezero će uskoro umesto žičane ograde biti omeđeno staklom, ispričao je Bojović.

Prema njegovim rečima, kada bude uređen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "taj prostor biće fantastičan i neće se razlikovati od bilo kog svetskog i evropskog vrta, a preuređenje je pomogao i grad Beograd".

Radovi su pokrenuti i u takozvanom "ptičijem gradu" na prostoru u kome su ranije obitavali slonovi. U velikom staništu koje će biti prekiveno staklom, i prohromom, završeni su radovi na vodopadu i trostrukom kaskadnom jezeru, a uskoro će u njega biti useljene životinje iz australijske faune.

Bojović je objasnio da će u njemu živeti "veliki crveni kenguri, sivi kenguri, mali valabiji, crni labudovi i biće puno papagaja u različitim bojama i što će prostor učiniti zaista impresivnim".

Direktor Zoo vrta je najavio i izmene u donjem delu vrta gde će biti napravljen novi prolaz koji će nositi ime jedne značajne ličnosti, i dodao da će od odluke grada o tome hoće li biti proširenja vrta ili ne zavisiti da li će prolaz ostati "slep ili će progledati".

Ukoliko vrt bude proširen, što je i preporuka Evroske asocijacije vrtova (EAZA), onda ćemo morati celokupan vrt da prilagodimo i unapredimo, kazao je Bojović. Osim radova Beo Zoo vrt ima i drugih novina, pa je pre 15-ak dana bela lavica na svet je donela tri lavića, a svi zaposleni budno prate drugu lavicu čije prinove se očekuju kroz neki dan.

"Pošto su beli lavovi strašno retki, skupi i teško dolaze na svet mi smo pripravni da dovedemo stručnjake i da, ako zatreba, napravimo carske rezove, a spremni smo i za mogućnost da majka ne želi da doji mladunce", objasnio je Bojović.

Osim lavova, Beo Zoo vrt dobio je i bebe merkate, njih sedam izašlo je iz kanala koje su im roditelji iskopali u novom staništu i najavilo uspešno razmnožavanje još jedne vrste u vrtu koji je po reprodukciji životinja u zatočeništvu već dobio zasluženo referentno mesto.

"Beo Zoo vrt uvek ponudi nešto novo", ukazao je Bojović i najavio da će uskoro novi stanovnik vrta biti beli tigar koji treba da stigne iz Indonezije.

Direktor "Vrta dobre nade" najavio je i dalje traganje za retkim živtinjama i rekao da će "nastaviti da 'vreba' kako bi još neka bela životinja bila dovedena u beli grad".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.