Nove garniture za veću pouzdanost

Izvor: Blic, 04.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove garniture za veću pouzdanost

Za potrebe „Beovoza" u narednih godinu i po dana biće nabavljeno 20 kompozicija vozova, što će biti finansirano iz gradskog budžeta, najavio je juče Dragan Đilas, ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana.

Kupovinom novih vozova ovaj vid prevoza će konačno postati pouzdan, rekao je Đilas. Njegovu nameru da se sa novinarima preveze Beovozom od Vukovog spomenika do Rakovice onemogućilo je današnje ukidanje tog voza, jer je lokomotiva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako je objasnio Đilas, „prebačena da vuče negde po Srbiji". „Naša ideja je bila da se „Beovozom" prevezemo do Rakovice, kako bi pokazali koliko je ovaj deo grada blizu centra, jer je vozom potrebno svega 12 minuta od Vukovog spomenika do Resnika", rekao je on.

„Beovoz" nije saobraćao juče od Vukovog spomenika do Rakovice jer su na snazi izmene u saobraćaju a „zbog efikasnije organizacije i u skladu sa zahtevima putnika", kažu u „Železnicama Srbije".

Milutin Ignjatović direktor Saobraćajnog instituta CIP napominje da je sistem „Beovoz" dobro zamišljen, ali da ne funkcioniše kako treba. Prema njegovim rečima, na neredovan red vožnje najviše utiče loša infrastruktura.

- Najpre treba kupiti vozove, a pre postavljanja novih garnitura neophodno je da se sastavi komisija koja će do tančina ispitati stanje šina, pragova i podloge. Pruge u celoj Srbiji su zbog nebrige bile u katastrofalnom stanju do 2000. godine. Saobraćajni institut CIP trenutno radi studiju koja će pokazati da li je moguća integracija „Beovoza" u sistem javnog prevoza - kaže Ignjatović.

Studija bi trebala da iznađe najefikasniji način povezivanja vozila javnog prevoza sa „Beovozom". U preduzeću „Železnice Srbije" kažu da je od uvođenja novog reda vožnje, koji je stupio na snagu 9. decembra prošle godine, redovitost saobraćanja „Beovoza" značajno popravljena.

Promene od 3. do 10. aprila

U sistemu gradske železnice „Beovoz" od 3. do 10. aprila neće saobraćati vozovi na sledećim linijama: Mladenovc - Zemun (polazi u 23. 04), Zemun - Mladenovac (2.54), Zemun-Pančevački most (08.20 i 15.25 i u povratku u 06.40 i 13.27 sati), Pančevački most - Mladenovac (9.20 i 16.15), Mladenovac - Pančevački most (4.57 i 11.31), kao i Mladenovac - Pančevo glavna (18.18) i u povratku na liniji Pančevo - Mladenovac (20.45).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.