Novac dobili, ali čekaju dogovor

Izvor: Blic, 13.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac dobili, ali čekaju dogovor

Renoviranje turskog amama u Donjem gradu, poznatijeg kao Planetarijum, i posle skoro četiri decenije propadanja moraće da sačeka da se pet institucija koje brinu o njemu pomire i usklade aktivnosti sa uredbama svog osnivača, Skupštine grada. Iz opštinskog budžeta Starog Grada je za tu svrhu izdvojeno više od šest miliona dinara, ali je početak radova i dalje neizvestan.

Projektom sanacije amama koji je, na zahtev Astronomskog društva „Ruđer Bošković", uradio Gradski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zavod za zaštitu spomenika predviđeno je krečenje spolja i unutra, izolacija krova koji prokišnjava, menjanje pločica i, pre svega, zamena kanalizacionih cevi. Pošto je Republički zavod za zaštitu spomenika odobrio projekat, da bi radovi počeli na jesen, kao što je najavljeno u Astronomskom društvu koje vodi Planetarijum nedostaje saglasnost Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava" .

- Amamu je potrebno renoviranje, ali ne možemo da izdamo saglasnost. Osnovni problem u njemu je vlaga u zidovima, a Astronomsko društvo je tražilo saglasnost na „projekat tekućeg redovnog održavanja sanitarnog čvora i ventilacionog sistema projekcione sale". Osim toga, za investitora je navedeno Astronomsko društvo „Ruđer Bošković" koje je korisnik tog prostora. Pošto je amam spomenik kulture samo vlasnik može da ga renovira, a to je država ili „Beogradska tvrđava" kojoj je poveren na upravljanje - objašnjava Ljiljana Obradović, direktor Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava".

Prema njenim rečima, iako je projektom predviđena sanacija mokrog čvora, nije rešeno gde se ta kanalizacija izliva.

- Kanalizacionu mrežu ispod tvrđave niko ne poznaje, a pravljenje još jedne septičke jame u koji bi se izlivao toalet Planetarijuma ne može da bude rešenje - kaže Ljiljana Obradović.

Amam je trebao da bude renoviran pre četiri godine kad je, na inicijativu AD „Ruđer Bošković", Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture prvi put napravio projekat i odredio uslove sanacije. Odgovorni projektant je bio Zoran M. Tucić, a kao osnovni problem konstatovana je vlaga u zidovima. Iako su pribavljene sve potrebne dozvole, kad je trebalo da se krene sa radovima ispostavilo je šest miliona dinara preveliko opterećenje za sve gradske kase. Dozvole su istekle, a amam nije renoviran. Pošto je narednih godina izgledalo kao da su na njega svi zaboravili, Astronomsko društvo je potražilo pomoć od opštine Stari grad.

- Toalet u amamu već dugo ne radi, a kroz Planetatijum godišnje prođe oko 30.000 ljudi, uglavnom dece koja iz provincije koja dolaze na čas astronomije. Hteli smo, od naše crkavice, da platimo vodoinstalatera da osposobi toalet. Međutim, cevi su toliko trule da nijedan majstor, ni za kakve pare, nije pristao da se prihvati tog posla - kaže Nataša Stanić, upravnik Planetaarijuma Astronomskog društva i Narodne opservatorije.

Amam su krajem 18. veka sagradili Turci. Krajem 19. veka u njemu se nalazila Vojnička kuhinja. Porušen je 1944. za vreme nemačke okupacije i ponovo restauriran 1962. godine. Od 1970. godine u njemu se nalazi Planetarijum u kome radi Astronomsko društvo „Ruđer Bošković". Adaptaciju, sedišta i ostali nameštaj potreban za opremanje nove balknaske atrakcije je tada platila Skupština grada. Za poslednje četiri decenije kroz njega je prošlo više od 500.000 učenika, studenata, turista ...

3D projektor još spakovan

Bugarska, Rumunija, Mađarska i Austrija već odavno imaju po nekoliko 3D planetarijuma koje posetioce stavlja u centar projekcije bilo da se radi o zvezdanom putovanju, potapanju Titanika, tornadu ili nekom drugom događaju ili fenomenu. Jedini Planetarijum u Beogradu ima mali projektor koji je napunio četiri decenije. S druge strane, 3D projetor koji je kupljen za Barutanu stoji spakovan u kancelariji JP „Beogradska tvrđava". Barutana se renovira, a astronomsko društvo na budžetu Sekretarijata za kulturu i gradsko javno preduzeće ni postavljanja i korišćenja tog projektora nisu mogli da se dogovore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.