Nova odbornička grupa u Skupštini grada – Samostalni DSS

Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova odbornička grupa u Skupštini grada – Samostalni DSS

Sedmorica odbornika kažu da će ostati članovi DSS-a i deo vladajuće većine u Beogradu, i da neće prelaziti u SNS

Saziv Skupštine grada Beograda uskoro će dobiti novu odborničku grupu – Samostalni DSS. Činiće je sedam od ukupno devet odbornika koji su osvojili mandate u prestoničkom parlamentu kao izborni kandidati sa liste Demokratske stranke Srbije. Oni ne priznaju izbacivanje funkcionera DSS-a Andreje Mladenovića, aktuelnog zamenika gradonačelnika, iz te partije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Članovi novoformirane odborničke grupe, čiji će šef biti Dejan Čulić, rekli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare, da će ostati članovi DSS-a i deo vladajuće većine u Beogradu, kao i da neće prelaziti u SNS. Oni će, navode, kao „frakcija DSS-a nastaviti da se bore” za izvorne stavove te stranke čijim će idejama, kažu, ostati verni.

– U našoj odborničkoj grupi su trojica članova Glavnog odbora DSS-a i dvojica osnivača stranke. Imamo odgovornost prema biračima, jer je DSS na izborima dobio 50.000 glasova za program koji podrazumeva velike infrastrukturne projekte poput uređenja Savskog amfiteatra i izmeštanja Železničke i Autobuske stanice iz centra Beograda. To ćemo nastaviti da sprovodimo kao deo vladajuće većine – rekao je Čulić.

Nebojša Bakarec, jedan od sedmorice odbornika Samostalnog DSS-a, kaže da nijedan organ stranke nije doneo odluku o istupanju iz vlasti u Beogradu. On i Čulić izneli su niz kritika na račun Sande Rašković-Ivić, predsednice DSS-a, smatrajući da iznosi u javnost lične stavove kao stranačke, tvrdeći da je ona izjavila kako su „Srbi počinili genocid u Srebrenici” ili da „DSS treba da preuzme odgovornost za paljenje ambasada”. Spočitali su joj i to što su, kažu, pod njenim vođstvom partijski organi dospeli u rasulo. Upitan da li i članovi Samostalnog DSS-a očekuju isključenje iz stranke posle formiranja nove odborničke grupe, Bakarec je odgovorio da će svi ostati članovi DSS-a, a da pitanje o eventualnom njihovom isključenju treba postaviti „onima koji bi to eventualno učinili”.

Popović: Gradska vlast ne sprovodi politiku DSS-a

Povodom formiranja Samostalnog DSS-a juče se oglasio i Aleksandar Popović, funkcioner DSS-a. Izrazivši žaljenje zbog toga što su, kako je rekao, njegovi saborci na beogradskim izborima osnovali posebnu odborničku grupu, on je rekao da aktuelna gradska vlast sprovodi politiku suprotnu zalaganjima te stranke.

– Politika DSS-a nije povećanje poreza na imovinu, zadržavanje „Busplusa”, prodaja Studija B, kao ni davanje gradskog priobalja bez javnih nabavki i konkursa za urbanistička rešenja uz tajni ugovor arapskim investitorima – istakao je Popović, koji je bio nosilac liste i kandidat DSS-a za gradonačelnika na prošlogodišnjim izborima u Beogradu.

On je dojučerašnjim kolegama poručio i da se politika Demokratske stranke Srbije sprovodi isključivo unutar te partije.

Prestonički parlament ostaje bez starog DSS-a

Rascepom među odbornicima Demokratske stranke Srbije došlo je do svojevrsnog matematičkog presedana u sazivu Skupštine grada. Devetoro predstavnika liste oko DSS-a podelilo se na Samostalni DSS (njih sedmoro) i na ostatak do juče jedinstvene odborničke grupe koja će ubuduće brojati – nula članova. Jer, prema aktima prestoničkog parlamenta, za formiranje odborničke grupe potrebno je najmanje četiri mandata, a odbornička grupa DSS posle rascepa ima samo dva. Zato će preostalih dvoje odbornika, kako kaže Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, postati „samostalci”. Odbornička grupa DSS-a više neće postojati, osim ako joj se ne pridruži bar još dvoje ljudi, što je trenutno samo na nivou teorije.

Novi saziv verovatno će biti konstatovan već na narednoj sednici prestoničkog parlamenta, koja se očekuje oko 10. jula, jer je Samostalni DSS juče podneo informaciju o formiranju zasebne odborničke grupe. U tom slučaju, pojašnjava Nikodijević, Skupština grada se ne izjašnjava, već se samo konstatuju promene u sazivu.

Tako će prestonički parlament, po svoj prilici, činiti pet odborničkih grupa, umesto četiri liste koje su posle izbora u martu 2014. osvojile mandate. Tada su u Skupštinu grada ušle koalicije oko SNS-a, DS-a, SPS-a, kao i DSS. Aprila ove godine, četiri odbornice s liste oko DS-a formirale su i petu odborničku grupu „Za naš grad” istoimenog pokreta na čijem je čelu Aleksandar Šapić, nekadašnji funkcioner demokrata i aktuelni predsednik opštine Novi Beograd. Grupu odbornica predvodi Mira Basta, a tu su još i Ljiljana Jovčić, Marija Leković i Ljiljana Kuzmanović-Vujaković.

Sada će im se pridružiti i Samostalni DSS. U slučaju gašenja odborničke grupe DSS-a, u skupštinskom sazivu ostaće ih pet.

U bliskoj budućnosti može da se desi i da dođe do naknadnih promena u broju mandata među odborničkim grupama. Jer, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Nebojša Bakarec, odbornik Samostalnog DSS-a, izjavio je da će, prema njegovim saznanjima, od preostale dvojice odbornika koji se nisu priključili njemu i njegovim istomišljenicima, jedan preći u odborničku grupu SNS-a.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.