Nova gradnja štedi energiju

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova gradnja štedi energiju

Štedljiva zgrada B-5, koju Građevinska direkcija Srbije treba na proleće da počne da se zida kod "Arene", imaće tri puta bolju toplotnu izolaciju od običnih zgrada, a stanove će umesto radijatora grejati zidovi i tavanice. Mesečni računi za struju i grejanje onih koji budu imali para da kupe stan u ovoj zgradi biće duplo manji nego da su kupili "običnu" novogradnju.



- Izgradnjom ovog objekta hoćemo da pokažemo da se sa samo sto evra više para uloženih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po kvadratu, mogu postići velike uštede za onoga ko tu živi, za životnu sredinu, ekonomiju i drušvo uopšte - kaže za "Blic" Dejan Vasović, direktor Građevinske direkcije Srbije.

Da bi se energija što manje rasipala, fasada ove zgrade imaće termoizolaciju širine 20 do 30 centimetara. Zgrade koje ne vode računa o štednji energije imaju ugrađenu izolaciju debljine ped do deset cantimetara.

Takođe, umesto popularnih PVC prozora koji gube 2,8 vati energije po metru kvadratnom, prozori štedljive zgrade imaće duplo manje gubitke energije, od od 1,1 vati po metru kvadratnom.

- Ram prozora je u kombinaciji aluminijum-drvo, a stakla dvostruka, premazana spacijalnim niskoemesionim premazom i ispunjna inertnim gasom. Od istog sastava biće sva spoljna stolarija, uključujući balkonska vrata - kaže Vasović.

Dodatnu uštedu u energiji čininiće takozvano "zaptivanje zgrade". Svi otvori na njoj (prozori i vrata) biće prilikom ugradnje zaptiveni specijalnom trakom kako bi se gubilo što manje energije.

- U zgradi neće biti radijatora, nego će kompletna instalacija biti u zidovima i tavanicama. Tako će ove stanove zimi grejati, a leti hiladiti zidovi. Kroz cevi u zidovima ići će leti hladna voda, a zimi topla - kaže Vasović.

U pokušaju da se što više energije uštedi, na krovu ove zgrade koja će ima 120 stanova na sedam spratova (plus visoko i nisko prizemlje), biće montirane fotonaponske ćelije koje će sunčevu energiju pretvarati u zajedničku električnu energiju za osvetljavanje hodnika zgrade.

- Namera nam je i da ugradimo sistem u kojem ni bojleri za sanitarnu vodu više neće biti potrebni. Ugradićemo centralnu toplotnu pumpu koja će preko toplovodnih kolektora da raspodeljuje toplu vodu po stanovima - kaže Vasović.

Građevinska direkcija Srbije je vladino preduzteće koje zida stanove prvenstveno za državne službenike i zaposlene u javnim preduzećima. Oni su, međutim, u zakonskoj obavezi da stanove nude po tržišnoj ceni, pa se može desiti da se stanovi u štedljivoj zgradi ponude i "običnim" kupcima na tržištu. Cena kvadrata se u ovm trenutku ne može projektovati. Trenutno na ovoj lokaciji kvadrat stana košta 2.000 evra, a toplotna izolacija ove zgrade poskupljuje kvadrat za sto evra.

Poluštedljiva zgrada

Zgrada B7, koju Građevinska direkcija Srbije završava na lokaciji pored, može se nazvati "poluštedljivom".

- Ta zgrada u početku nije bila projektovana kao štedljiva zgrada, ali smo u toku gradnje odlučili da ipak ugradimo neke elemente koji će doprineti uštedi energije. Ova zgrada B7 imaće umesto standardnog, termoregulacioni ventil i biće praktično prva zgrada gde će energija da se plaća prema potrošnji, a ne prema kvadratu - kaže Vasović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.