Nikodijević: Bogat program za Dane Beograda

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Apr.2016, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikodijević: Bogat program za Dane Beograda

"Dani Beograda" održaće se 15. put zaredom, a Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda najavljuje bogat program te tradicionalne manifestacije.

Prema njegovim rečima, na svima nama je da ističemo posebnosti Beograda, sve ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim kada se upozna sa našim gradom.

"Zato smo se i ove godine potrudili da dostojno obeležimo praznik Beograda i omogućimo svim građanima i gostima da uživaju u nizu manifestacija kulturnog, zabavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i obrazovnog programa", rekao je Nikodijević.

Posetioci će moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i takođe da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Beograda koje govori o Beogradu kroz istoriju, kao što su posete Muzeju automobila, gde će građani moći da vide prvi automobil koji je došao u naš grad, zatim poseta Banjičkom logoru i Starom sajmištu, poseta Narodnoj banci Srbije, gde će videti postavku o upotrebi novca od najranije pojave do savremenog doba i da kao suvenir dobiju novčanicu sa svojim likom.

Nikodijević je dodao da će vrata Starog dvora biti otvorena za sve ljubitelje umetnosti.

U holu Skupštine grada posetioci će moći da vide izložbu 'Naše blago', u okviru koje će biti izloženi veoma vredni predmeti iz beogradskih muzeja i legata koje građani ne mogu često da vide.

Među njima će se naći "Beogradsko četvorojevanđelje" iz 1552. godine, prva štampana knjiga u Beogardu i ponosno ističemo da je u XVI veku Beograd bio jedini grad na Balkanskom poluostrvu koji je imao štampariju za knjige na srpskoslovenskom jeziku.

Takođe, u okviru izložbe u holu Starog dvora biće izložene slike Nadežde Petrović, Stevana Todorovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića i mnogih drugih, naglasio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, grad ovim projektom želi da omogući velikom broju ljudi da se upozna sa kulturnim i istorijskim dostignućima Beograda i da zajedno sa građanima proslavi "Dane Beograda".

Beograd, kao prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke zaslužuje da ga slave svi Beograđani i ljubitelji našeg grada, istakao je Nikodijević.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.